Kaldapromenaadi suur remmelgas vaagub hinge

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiglaslik remmelgas kesklinna kaldapromenaadil on teadmata põhjusel ära kuivamas ja teda ootab sae alla minek.
Hiiglaslik remmelgas kesklinna kaldapromenaadil on teadmata põhjusel ära kuivamas ja teda ootab sae alla minek. Foto: Kristjan Teedema

Hiiglaslik remmelgas Kraamituru kaldapealsel ehk Emajõe promenaadil turuhoone lähedal on teadmata põhjusel hakanud ära kuivama, nii et selle pilkupüüdva puu laias võras on ka südasuvel suurem osa harusid raagus.

Juba paar suve on puu alla selle tüve ümber rajatud lillepeenrad, kuid Tartu linnavalitsuse arborist Kaire Zimmer arvas, et need ilmselt ei ole puule mõju avaldanud, sest peenrad on kaevatud üsna pinnapealsed, labidat ei ole nende tarvis sügavale mulda löödud.

Zimmer ei oska süüd panna ka viimasele talvele, mis oli lumevaene, aga siiski külmaperioodidega, ja oli paljudele taimedele raske taluda. «Ta kuivas juba enne,» tõdes arborist.

«See kuivamisprotsess pole ainult selle talve teema, vaid me oleme kuivi oksi ulatuslikult välja lõiganud viimasel paaril aastal. Kahjuks ei oska tõesti täpselt öelda, mis on kuivamise põhjus,» rääkis ta.

Lähemalt silmitsedes on näha, et koor on hakanud kuivanud okste ja harude küljest lahti lööma.

Zimmer nentis ka, et puu kuivamine on jõudnud sellisesse järku, et tema taastumist ei ole loota.

«Kui puu muutub ohtlikuks ja jämedamad oksad hakkavad kukkuma, eks see siis raiesse läheb. Täpselt ei oska öelda, millal,» rääkis ta.

Puu ümber on praegugi elektrituled ja talvel, kui ka teised puud raagus, on see remmelgas dekoratiivne. Tööplaanis puu mahasaagimist veel ei ole ja see otsus langetatakse Zimmeri sõnul vajaduse ilmnedes.

Kui kaua aastaid on see puu Emajõe kaldal kasvanud, pole Zimmerile teada. Ta oletas, et küllap see sõja järel linna haljastamise käigus istutati. Remmelgad pole väga pikaealised, enne sõda oli ses paigas turuplats.

Sel pargialal on ülekaalus pärnad, kasvavad ka mõned hõbekuused. Remmelgaid on veel turuhoone parkla kõrval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles