Polygoni teatrikool tuleb teisele katsele

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TeatriPolygon etteaste «Üleelusuurused» Tallinna vanalinna päevade raames 2011. aastal.
TeatriPolygon etteaste «Üleelusuurused» Tallinna vanalinna päevade raames 2011. aastal. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinnas tegutsev ja paar aastat tagasi ka mõnda aega Tartus katsetanud Polygoni teatrikool tuleb tagasi Emajõe äärde. Klassiuksed avatakse juba septembris.

Teatrikooli üks asutajaid Tamur Tohver rääkis, et Tartus lõppes toona tegevus õpetajate puuduse tõttu ega olnud siinpool ka uut tugevat eestvedajat. Nüüd aga leiti koostööpartner – Uru noorteteater.

Noorteteatri üks eestvedajatest Aapo Reitsak, kes hakkab teatrikooli asju Tartus ajama, rääkis, et teatrihariduse seis on siin üsna kehv. «On näiteringid, aga professionaalset haridust noortele, kes ei ole üliõpilased, ei ole,» tõdes ta.

Näiteringe juhatavad tihtipeale näiteks emakeeleõpetajad või huvijuhid, kes teevad seda suuresti oma ajast, huvist ja teadmistest.

Asjatundlikud õpetajad

TeatriPolygonis hakkavad õpetama asjatundjad, praegu on käed löödud kolme näitlejaga. Noortega on nõus püsivalt tegelema Tanel Jonas, Priit Strandberg ja Inga Lunge, aeg-ajalt tulevad mõnel teemal rääkima ka teised professionaalid.

Õpetajaid leida ei olnud lihtne: ühest küljest ei pruugi hea näitleja olla hea õpetaja, teisalt on paljudel kohustusi juba nii palju, et noorte õpetamiseks ei ole enam aega üle.

Tohver ütles, et sõelale jäänud kolme pärast on tal väga hea meel, sest nad on praktikud, kellele näitlemine ongi igapäevatöö, nad on saanud erinevate õpetajate käest väga hea hariduse ja, mis kõige parem, on varem juba ise õpetanud.

Kuna õpetajate hulk ja aeg on piiratud, arvas Reitsak, et esimesel aastal jõutakse tegeleda kõige rohkem 60 õpilasega, tulevikus võiks nende hulk kindlasti suureneda. Õpilasi oodatakse igas vanuses, algklassilastest gümnasistideni, ning tulijad jagatakse vanuse kaupa rühmadesse.

«Vastuvõtukatseteks» septembris peab iga sisseastuja ette valmistama ühe luuletuse ja proosateksti, kuid Tohver ütles, et see pole mitte noorte väljapraakimiseks, vaid lihtsalt selleks, et õpetajad näeks, kes ja millisel tasemel on õppima tulemas.

Tohver rääkis ka, et kuigi üks eesmärk on koolitada teatriteadlikke inimesi, kes seovad oma tuleviku võibolla teatrimaailmaga, kulub teatriõpetus ära kõigile. «Noored õpivad seal teistega suhtlema, nad õpivad esinema ja ennast väljendama,» tõi ta näiteks.

Seda arvavad ilmselt ka koolid, sest käimas on läbirääkimised ning olevat neid, kes tunnevad huvi teatriõpetuse lisamise vastu õppekavasse.

Uus huvikool

Tunnid toimuvad esialgu kirjandusmajas Vanemuise tänaval ning koolides, aasta lõpuks on aga kindel plaan kolida aparaaditehasesse. Reitsaku sõnul aetakse praegu lepingupunkte paika ja ruumides pole veel remont alanud, soov on aga kolida novembri lõpus Kastani tänavale.

Teatrikool on huvikool ja tasuline, aga kui palju see Tartu noortele maksab, ei ole veel paika pandud. Tallinnas on ühe kuu hinnaks praegu 48 eurot.

Kes tahab näha, milline tulemus noorte teatrikoolist välja kasvab, võib sõita Urvastesse, kus augusti alguses Villike suveteatris etendavad õpilased Jaan Tätte «Meeletut», lõbusalt meeletut külalugu.

Kas teate?

Teatrikool TeatriPolygon

• Alustab Tartus tegevust uuel kooliaastal.

• Huvikooli oodatakse igas vanuses lapsi ja noori.

• Vastuvõtt 10. septembril kirjandusmajas (Vanemuise 19), kellaaega täpsustatakse.

• Lisateave internetist www.poly.ee/tule-kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles