Genklubis tõuseb heli uuele tasemele

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genklubi programmijuhi Ahto Külveti sõnul algab helikvaliteedi poolest klubis uus ajastu, tänu sellele on oodata esinejaid, kellel varem jäi Tartusse tulemata.
Genklubi programmijuhi Ahto Külveti sõnul algab helikvaliteedi poolest klubis uus ajastu, tänu sellele on oodata esinejaid, kellel varem jäi Tartusse tulemata. Foto: Kristjan Teedema

Kultuurikvartal peab selle aasta jooksul saama vajaliku esitlustehnika ning esimesena läbib uuenduskuuri Genialistide klubi, kus juba septembris loodetakse välja vahetada kõlarid ja helipult.

Mullu kaasava eelarve rahvahääletuse võitnud idee järgi investeerida kultuurikvartali esitlustehnikasse soetab Tartu linn vajamineva tehnika 140 000 euro eest ja annab selle tasuta kasutusse Genialistide klubile, Uuele Õuele, Tartu Uuele Teatrile ja Elektriteatrile.

Esimesena korraldas linn hanke Magasini 5 klubisaali helitehnika ostuks. «See on hästi huvitav protsess meile kõigile, sest kontserdiosa olulisem pool vahetatakse välja,» rääkis Genialistide klubi programmijuht Ahto Külvet. Ta lisas, et muidugi oleks hea, kui uus tehnika oleks juba olemas, kuid septembergi tundub talle praegu väga lähedal.

Heli otse lavalt

Klubi helimees Tiit Roosing on majas töötanud kõigest aasta, kuid on palju kuulnud, et helitehnika mainet ei peeta klubis kuigi heaks. «Kui mina siia majja tulin, siis hakkasingi kohe tegelema kaasava eelarve protsessiga, et seda olukorda parandada,» lisas ta.

Kõike tema sõnul välja ei vahetata, vaid plaan on ülemisse klubisaali soetada kõlarisüsteem ja uus helipult. «Mikrofonipark meil säilib ja soovime seda ka ise täiendada,» lausus ta.

Roosingu sõnul on praegused kõlarid oma aja ära elanud, kuid oluline on ka asjaolu, et tehnoloogia on viimasel ajal väga palju arenenud. «Uued kõlarid moonutavad heli vähem ning kuulajateni tuuakse helipilt, mille puhul ei saa aru, et see ei tule lavalt, vaid kõlaritest,» selgitas ta.

Aeglane protsess

Genialistide klubi ja Uus Õu saavad vajaliku helitehnika, Elektriteater saab osa projektori rahast ning Uus Teater saab võidurahast uue valgustuse.

Kuigi kultuurikvartal sai võidust teada juba eelmisel sügisel, võtab hangete korraldamine ja kogu protsess aega, sest kaasava eelarve süsteem on uus nii asjaosalistele kui ka Tartu linnale. Asja teeb keerulisemaks veel raha jaotamine nelja MTÜ vahel, kellel kõigil oma soovid, mistõttu peab  korraldama neli-viis hanget.

«Kui võit tuli, siis hakkasid alles asjaosalised põhjalikumalt mõtlema, mida täpselt ning kui palju vaja läheb, see on kindlasti ka üks põhjus, miks protsess on pikk,» rääkis praegu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja kohuseid täitev Veljo Lamp.

Lambi sõnul on kaasava eelarve tingimus see, et käesoleva aasta jooksul peab see protsess läbitud saama – hanked tehtud, tehnika olema käes ja raha üle kantud.

Tehnika kuulub linnale

Reeglite kohaselt antakse tehnika kultuurikvartalile lepinguga esialgu ainult kasutada, sest see soetatakse linna raha eest.

«Edaspidi on väga võimalik, et tehnika antakse ka päriselt neile, kuid mismoodi ja millal see juhtub, näitab aeg,» sõnas Lamp.

Kui tehnika kaotab kuludes oma väärtust ja jõuab teatud ajal nullväärtuseni, otsustab selle saatuse linnavalitsus.

Praegu on Külveti sõnul oluline, et hange on lõpuks tehtud ja tehnika teel.

«Selge on see, et helikvaliteedi poolest algab Genialistide klubis uus ajastu ning tänu sellele on klubisse oodata esinejaid, kellel varem taskukohase esinemiskoha ja kvaliteetse tehnika puudumise tõttu jäi Tartusse tulemata,» rääkis Külvet.

Magasini 5 klubisaali helitehnika ostu riigihankel tunnistati edukaks OÜ Eventech pakkumus hinnaga 45 601 eurot. Esitlustehnika nimestikud koostati lähtuvalt kultuurikvartalis tegutsevate asutuste vajadustest.

Lisaks Genklubi hankele korraldab linn hanked heli-, valgus- ja kinotehnika ostuks Uuele Teatrile ja Elektriteatrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles