Akadeemiliste üksuste nimedes jõuti üksmeelele

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna kogunes Tartu ülikooli senati uus koosseis, kus arutelu tulemusena jõuti üksmeelele akadeemiliste üksuste nimedes ülikooli uues põhikirjas.

Ülikooli uus põhikiri koos parandustega võeti teist korda vastu 17 poolthääle ja kahe erapooletu häälega.

Senat toetas kompromissi, kus 1. jaanuarist 2016 on ülikoolis neli valdkonda – humanitaarteaduste ja kunstide, sotsiaalteaduste, meditsiiniteaduste ning loodus- ja täppisteaduste valdkond.

Ülikooli nõukogu otsustas 26. juunil panna senatis maikuus vastu võetud põhikirjale viivitav veto, mistõttu kogunes senati uus koosseis täna erakorralisele istungile, et leida lahendus akadeemiliste üksuste nimeküsimusele ning viia põhikirja sisse veel täiendavad muudatused.

Senat leidis akadeemiliste üksuste nimetamiseks lahenduse, mis arvestab parimal viisil üksuste soove ja vajadusi. Nelja suure valdkonna alla koonduvad teise tasandi üksustena instituudid ja kolledžid ning valdkonnavälised ülikooli asutused. Instituudi nimes võib senati otsusega kasutada sõna «teaduskond». Instituutide, kolledžite ja ülikooli asutuste loomise (sealhulgas nimetamise), ümberkorraldamise ja lõpetamise otsustab senat.

«Kasutasime nõukogu viivitava veto otsusega saadud lisaaega maksimaalselt ära ning senat leppis täna kokku kompromissis, mis sündis akadeemiliste üksuste ettepanekute alusel ja rahuldab võimalikult paljude eri osapoolte huve,» märkis Tartu ülikooli rektor Volli Kalm.

Kalm lisas, et ülikooli uue põhikirja vastuvõtmisega saab läbi järjekordne etapp seitse aastat tagasi alanud reformis ning järgnevalt on võimalik jätkata arutelusid valdkonnasisese akadeemilise struktuuri moodustamise ja valdkonnasiseste allüksuste põhikirjade koostamise teemal.

Nõukogu peab senati teist korda vastu võetud põhikirja kinnitama 30 päeva jooksul. Nõukogu kinnitatud põhikiri jõustub 1. jaanuaril 2016.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles