Trükimuuseum laseb asukaid adopteerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmit Kaplinski näitab ühte trükimuuseumi asukat, bostonpressi. See on juba endale adopteerija leidnud.
Lemmit Kaplinski näitab ühte trükimuuseumi asukat, bostonpressi. See on juba endale adopteerija leidnud. Foto: Kalev Saar

Vanu trükipresse ja kirjutusmasinaid ülal pidada pole kerge: nad nõuavad sooja ruumi, ohtralt masinaõli ja hoolitsevat kätt. Nende kulude katmiseks pakub Tartu trükimuuseum võimalust  adopteerida endale mõni sealsetest masinatest.

Trükimuuseumi juhatuse liige Lemmit Kaplinski ütles, et lapsendatud seadet koju siiski ei saa, kuid vanemate toetus aitab muuseumil nende eest korralikult hoolitseda.

Umbes kolm nädalat tagasi alanud kampaania käigus on praeguseks endale «kodu» leidnud 15 seadet, nende hulgas ka näiteks ligi kaheksatonnine trükipress Victoria 1040. Tema on ka kõige raskem adopteeritud laps.

Mass määrab toetuse

Trükipresside kulude aluseks võetakse vanametalli hind. «Arvutame välja selle summa, mis me saaksime, kui ütleksime, et meile aitab ja viime masina metalli kokkuostu,» selgitas Kaplinski.

Keskmine press kaalub tema sõnul 750–1500 kilogrammi ja selle aastane vanematoetus jääb saja euro kanti. Väikeste presside ja kirjutusmasinate minimaalne ülalpidamiskulu on 25 eurot.

Äsja vanasse aparaaditehasesse kolinud trükimuuseum laiub nüüd 700-ruutmeetrisel pinnal. Kaplinski ütles, et see on ka miinimum, et kõik muuseumi asukad ilusti ära mahuksid.

Suur pind veab paratamatult üles kinnisvarakulud – selle leevendamiseks sündiski mõte pakkuda võimalust mõned eksponaadid adopteerida. Kaplinski sõnul võib seadet ülal pidada ka üksikvanemana või miks mitte sõprade või kolleegidega koos.

Saadud toetus katab enam-vähem ära masinale kuluva õli ja parandustöö maksumuse. Praegu on suurem osa rahast läinud aga kasvandike veole vanast asukohast uude.

Silmailu kõrvalt tööle

«Trükipressid, peale selle, et nad saavad oma lahketelt kasuvanematelt toetust, käivad muuseumi eksponaadiks olemise kõrvalt ka ise poole kohaga tööl,» selgitas Kaplinski. Nimelt saab asutuse kaudu praegugi tellida mitmesuguseid trükiseid.

Kaplinski rääkis, et sel aastal said eramuuseumid taotleda raha ka kultuuriministeeriumist. Trükimuuseum oli esimene, kes selle mõneks järgnevaks aastaks ka sai. Need summad lähevad aga pigem arhiivi korrastamiseks, ütles ta.

«Praegu läheb tegelikult kogu energia selle peale, et saada ennast uues kohas tööle,» sõnas Kaplinski.

Ta lisas, et praegu ootavad uusi vanemaid kaheksa masinat, kuid lähiajal lisandub neid kindlasti veel. Iga adopteeritud masin saab kasuvanemate soovi korral külge vasest sildi heategija nimega. Lisaks võib vanem oma last alati külastada ehk tagatud on priipääse nii muuseumisse kui ka sealsetele üritustele, rääkis Kaplinski.

Trükimuuseum

• Trükimuuseumi uus aadress on Kastani 42.

• Adopteerimise teave: gutenberg@trykimuuseum.ee.

• Praegu on muuseum kolimise tõttu tavakülastajatele suletud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles