Metsik jõekallas muutus paremini läbitavaks

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalamehed pääsevad nüüd Emajõe kallast pidi üsna muretult Sõpruse sillast ligi pool kilomeetrit Ihaste poole.
Jalamehed pääsevad nüüd Emajõe kallast pidi üsna muretult Sõpruse sillast ligi pool kilomeetrit Ihaste poole. Foto: Tartu linnavalitsus

Emajõe vasakkalda kallasrajal Sõpruse silla ja rajatava Ihaste silla vahel on nüüd loodusesõpradel ja kalameestel veidi lihtsam liikuda, sest Tartu linn pani sinna kraavide ületamiseks kaks metallpurret.

Esimene purre on Sõpruse sillast paarsada meetrit Ihaste poole, Rebase tänava uue paadisadama vastas. Teine kraaviületuskoht jääb sellest umbes kolmesada meetrit edasi Siili tänava vastu. Üks purre on 10 ja teine 12 meetri pikkune. Purded on paigaldatud nii, et võimaldavad kraave ületada ka Emajõe kõrgema veetaseme korral.

Paraku need kaks purret Sõpruse ja ehitatava Ihaste silla vahelisel kaldal jalameeste kõiki takistusi ei kaota. «Esialgne kava oli teha kallasrada käidavaks Ihasteni välja, plaanisime sinna viit purret,» rääkis Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna projektijuht Toomas Põld. «Aga saime projektile vaid poole taotletud toetusest ning nii tegime esialgu valmis kaks esimest, kõige pikemat purret.»

Tulevad ka pingid

Sõpruse silla ja Ihaste silla vaheline jõekallas on üsna metsik paik, kallasrada niidetakse seal vaid Sõpruse silla naabruses. «Käisin seal mullu augustis, siis oli kallasrajal inimesekõrgune rohi ja võsa, mille vahele oli kalameestel ja jalutajatel rada sisse kõnnitud, siin-seal olid kalameeste lõkkekohad,» märkis Toomas Põld. «Esimesest purdest masinatega edasi ei pääsegi, teine purre viidi kohale vett pidi.»

Ligi 10 000 eurot maksma läinud purded paigaldati keskkonnainvesteeringute keskuse rahastatava projekti «Säästva ja jätkusuutliku harrastuskalapüügi arendamine Emajõel» raames. Kokku veidi enam kui 50 000 eurot maksva projektiga tehti läinud sügisel Emajõe ja Sõbra tänava juurde ujuvplatvormid.

Suve lõpul pannakse Emajõe kallastele üles ka kaheksa harrastuskalastuse infotahvlit ja 14 pinki vasakkalda kallasrajale Sõpruse silla ja Ihaste silla vahel.

«Ihaste poole mineva kallasraja korrastamine on alles piisk meres,» ütles Toomas Põld. «Tahame ka Kvissentalis kraaviületuskohad korda teha, et tartlased pääseksid metsikus looduses liikuma.»

Kadunud Jänese rada

Kümmekond aastat tagasi Emajõe paremkaldale rajatud, Tartust Vorbusele viinud, peamiselt Tähtvere vallas kulgenud Jänese matkarada on aga tegelikult kadunud.

«Jõe äärde on tekkinud palju eraomanikke, kes pole rajal liikujatest huvitatud ning on matkajatele teinud igasuguseid takistusi, näiteks on ära vedanud purdeid,» rääkis Tähtvere valla arendusosakonna juhataja Jüri Varik. «Nii olemegi sel aastal Jänese raja hooldamise ametlikult lõpetanud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles