Ajastumürgel ühendas keskaegseid linnu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevadel võtsid mõõtu Pärnu, Viljandi, Paide, Tallinn, Rakvere ja Tartu esindused.
Hansapäevadel võtsid mõõtu Pärnu, Viljandi, Paide, Tallinn, Rakvere ja Tartu esindused. Foto: Kalev Saar

«Võistlus ei käi linna peale,» täpsustab sametise kuuega teadustaja, kes korraldab linnadevahelise turniiri esimest etappi.

Tartu hansapäevadel võtavad Tasku keskuse kõrvale rajatud raualinnas esimest korda mõõtu esindajad Pärnust, Viljandist, Paidest, Tallinnast, Rakverest ja Tartust.

Algus hilineb, liiguvad jutud, et Paide istub kuskil ummikus. Pisut peale keskpäeva võib võistlus siiski alata.

Kalasilmadega triblama

«Need prillid imiteerivad, kuidas näeb kala. Saladuskatte all võin öelda, et väga palju ei näe,» alustab võistluse korraldaja esimese ülesande tutvustamist. Iga linna esindaja peab, «kalaprillid» ees, lööma jalgpalli mööda märgitud rada.

Esimesena astuvad omavahel võistlustulle Pärnu ja Paide, kelle pallid kohe ka piirdest välja lendavad. «Lähete oranži jooneni ja tulete tagasi ka, muidu saame liiga vähe naerda,» selgitab kohtunik. Kogu ülesande võidu nopib lõpuks Tallinn.

Järgmiseks jõukatsumiseks on lühiraja läbimine Segway ehk tasakaaluliikuriga. Astuda tuleb kaherattalisele masinale ning juhtida seda keha abil.

Delegatsioonid on pisut segaduses, kuna enamik pole sellise riistapuuga varem kokku puutunud. «Tormata ei ole vaja, Tartus on aega küll ja veel,» julgustab kohtunik.

Kolmandaks alaks raualinnas jääb rammumeeste korraldatav armlifting ehk raskuse tõstmine ühe käega. Siinkohal võidavad 80 kilogrammi üles vinnanud kolm Rakvere naist, kes ühendavad oma jõud ning jätavad selja taha teiste linnade meestest üksiküritajad.

Turniiri teine etapp jätkub juba raekoja ees, kus iga linna pillimees esitab veerandtunnise muusikapala – enim mängitakse akordionit. Samal ajal koguvad aktiivsed hansapäevalised võistlejate kaabudesse münte, mis hiljem annetatakse Tartu laste turvakodule.

Noolega südamesse

Viimasel alal, vibulaskmisel Toomemäe nõlval, saavad pealtvaatajad teada, et ajalooliselt valmistati märklaud õlest ning värviti kirjuks ja siiruviiruliseks, mistõttu hakati seda kutsuma papagoiks.

Praegu on posti otsa seatud linnukuju, mis kaasaelajate meelest meenutab rohkem kana või parti. «Kangesti suure pardi moodi tundub. Aga ikkagi väiksevõitu, et pihta saada,» ütleb võistlustules Tartu Robin Hood.

Kolme vooru tulemusena võidab Rakvere, kes tabab elukale otse südamesse.

Tartu linnapea Urmas Klaas, kes võistlust kõrvalt jälgib, ütleb, et kõige tähtsam on osalejate rõõm. Konkurente kommenteerides jätkub tal erilisi kiidusõnu just Rakvere delegatsioonile.

Õhtusel autasustamisel võistkondi eraldi pingeritta siiski ei seata ja tänukirjaga saavad tasutud kõikide linnade pingutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles