Fred Koppel, Jüri Allik: poliitilise kultuuri allakäik Elvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva linna vapp
Elva linna vapp Foto: Internet

Elva linnavolikogus on võim napilt Reformierakonna (seitse kohta) ja sotsiaaldemokraatide (kaks kohta) liidu käes, kes on ühe enamhäälega endale saanud kõik linnavalitsuse ja oluliste komisjonide juhtkohad.

Volikogu esimees Meelis Karro (sotsiaaldemokraat) pole volikogu juhtimisega kuigi hästi hakkama saanud, kuulutades oma avalikes esinemistes, et opositsioonilise fraktsiooni Elva Linnakodanik (kaheksa kohta) ühe häälega mahahääletamine on väljapaistev demokraatia ilming.

Kuna Meelis Karro pole linnavolikogus suutnud luua koostöövaimu ja on pidevalt halvustanud opositsiooni, kasutades selleks isegi väljamõeldud lugusid, otsustasid fraktsiooni Elva Linnakodanik kaheksa liiget avaldada volikogu esimehele umbusaldust.

Lisaks saamatusele ja oskamatusele oli umbusaldamise üks põhjusi Meelis Karro süül tekkinud korduvad seaduse või hea poliitilise tava rikkumised, millest näiteks üks piiras volikogu liikme põhiõigust olla valitud komisjonide liikmeks.

Opositsioonile tundub, et Meelis Karrot huvitavad eelseisvad riigikogu valimised rohkem kui Elva linna heakäik.

Fraktsioon Elva Linnakodanik esitas umbusalduse 16. juuni volikogu istungil. 27. juunil saatis volikogu esimees laiali järgmise volikogu istungi kutse, milles seisab, et umbusaldushääletus oli määratud kolmapäevale, 2. juulile kell 15.

Hea tava ütleb seda, et volikogu istungite päevakorra ja toimumisaja otsustab volikogu eestseisus, kuhu kuuluvad kõigi fraktsioonide esimehed.

Karro otsustas eirata Elva linna põhimääruse § 25, kus on öeldud, et eestseisuse koosoleku kutsub kokku volikogu esimees või aseesimees või nende äraolekul vanim eestseisuse liige mitte hiljem kui viis päeva enne volikogu istungit.

Tavaliselt peetakse Elva linnavolikogu istungeid peale tööpäeva lõppu esmaspäevadel algusega kell 18. Seekord valis Meelis Karro aga enda umbusaldamiseks nädala ja tööpäeva keskel oleva aja.

Umbusaldust avaldanud fraktsiooni Elva Linnakodanik liikmed on kõik lugupeetud ettevõtjad, arstid, kohaliku omavalituse juhid või ülikooli õppejõud, kes on seotud oma põhitööga.
Kohe peale volikogu istungi päevase aja teadasaamist kirjutas mitu volikogu liiget, et nad on seotud oma põhitööga, ning palusid nihutada istungi algust paari tunni võrra. Sellele vastas Meelis Karro järjekordselt ebasõbraliku kirjaga, et kuna tema arvates on kõik juriidiliselt korrektne, siis ei kavatse ta määratud volikogu istungi aega muuta.

Tundub, et Meelis Karrol on tõsine hirm, et tema umbusaldamise hääletus võibki läbi minna. Selle vältimiseks oli kaval määrata volikogu istungi aeg tööpäeva keskele, kui ilmselt mitte kõik volikogu liikmed ei saa kohal olla.

Kuigi seaduste väänamine lubatavuse piirini võib ka sellel korral oma eesmärgi saavutada, siis pole mingit kahtlust, et see on viimane aste, kuhu poliitilise kultuuri allakäik Elva linnavalitsemises on jõudnud.

Nagu karta oligi, oli 2. juulil kell 15 kohal alla poole volikogu liikmetest ja umbusaldushääletus lükkus augustisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles