Lauluisa jäädvustas meie lauluvaimu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Aeg ärgata», koostanud Ottilie Kõiva, EKMi teaduskirjastus, Tartu-Paide 2014, 
112 lk.
«Aeg ärgata», koostanud Ottilie Kõiva, EKMi teaduskirjastus, Tartu-Paide 2014, 112 lk. Foto: TPM

Kümmekond päeva enne laulupidu sai esitlusküpseks Eesti kirjandusmuuseumi teaduskirjastuse üllitatud raamat, mis kannab endas esiemade ja -isade laululoomingulist vaimu. Tänama peame selle trükise eest eelkõige «Kalevipoja» autorit Friedrich Reinhold Kreutzwaldi.

Kui ta toonase üliõpilasena poleks Järvamaal Peetri kihelkonnas Viisu külas 1828. aastal kirja pannud 28 rahvalaulu, ei oleks meie käes seda raamatut. Ka rahvuseeposeks kujunenud luuletis oleks teistsugune. Nimelt on ta üleskirjutistest pooli kasutanud «Kalevipojas», nagu on lugeda laulude nimekirjas.

Teiseks peame tänama «Aeg ärgata» koostajat Ottilie Kõivat, samuti toimetajaid Janika Orast, Liina Saarlot ja Kadri Tamme.

Nende ühise töö tulemus võiks olla huvitav ka folkloristikast ja filoloogiast eemal asuvaile isikuile.

Huvi pakuvad eelkõige Kreutzwaldi käsikirja reprod, nende redigeeritult avaldamine ja kõige hädapärasemalt lühike kommenteerimine ning sealsamas kõrvalveerus tõlge inglise keelde.

Eesti ja inglise keeles

«The village is telling me: call, call! / Village children tell me: sing, sing!» – nõndamoodi näiteks kõlavad inglise keeles (tõlkinud Kait Tamm) read «Küla mul ütleb: kuku, kuku, / külalapsed: laula, laula!».

Raamatu lehitsemisel hakkavad meeldivalt silma 19. sajandi esimese poole eluolu kujutavate kunstnike teosed. Laulude üleskirjutuse aega aitavad lugejal minna ka pildid Viisu mõisast, nagu see paistis fotograafile 1950. ja 1960. aastatel. On paar fotot varasemastki ajast ja üks isegi tänavusest aastast.

Ehted ja noodid

Asjahuviline leiab raamatu lõpuosast lähedalt pildistatud ehted. Need annavad aimu, miks on ehted nii tähtsad, et jõudsid lausa lauludesse. Kui aga keegi soovib teada, kuidas Kreutzwaldi üleskirjutisi lauldi, saab näha – samuti väljaande lõpus – noodist.

«Aeg ärgata» on mulle antud, et saaksin meie lehe lugejatele tutvustada. Lugedes tundsin, et see võib pakkuda erilist pinget eesti juurtega välismaalastele. Seepärast mõtlesin õige mitu minutit, kas kinkida raamat Tartut külastanud kunstnikule ja muusikule Kalev Mark Kostabile. Ei kinkinud, hakkas kahju.


Raamat

«Aeg ärgata»,

koostanud Ottilie Kõiva,

EKMi teaduskirjastus,

Tartu-Paide 2014,
112 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles