Õigusteaduskonna nimes jõuti kokkuleppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu / Postimees

Lõpliku otsuse teeb küll ülikooli senat, aga mitu tundi väldanud kohtumisel jõuti kokkuleppele, et õigusteaduskonna nimi on võimalik säilitada.

Täna kohtus Tartu ülikooli rektor Volli Kalm õigusteaduskonna kolleegide ja tudengitega, et arutada õigusteaduskonna nimeküsimust ja õigushariduse õppe sisu.

Lahendus, mis kõigile osapooltele tundus kõige paremini sobivat, oli üks senatis välja pakutud lahenduskäikudest, et suurte teaduskondade asemel tulevad nimetusena kasutusele valdkonnad, mille allüksusteks jääksid instituudid või teaduskonnad ja kolledžid.

Seega valdkondlikult võib õigusteaduskond tulevikus kuuluda socialia valdkonna alla, kuid struktuuriüksusena kannab endiselt nime õigusteaduskond.

«See on üks mitmest põhikirja komisjoni ettepanekust, mille komisjon soovitab mul senatis hääletusele panna. Ma arvan, et see on kõige mõistlikum kompromissi koht. Minu nõusolek ei tähenda muidugi, et senat täpselt nii ka hääletab, aga ma loodan seda,» ütles rektor Volli Kalm.

Õigusteaduskonna dekaan Jaan Ginter aga rääkis, et osapooled jõudsid kohtumisel kokkuleppele nii selles, et Tartu ülikooli õigusteaduskond on väärtuslik kaubamärk, mida on vaja säilitada, ning ka selles, et ühiskonna huve tuleks arvestada. Ent lisas, et põhimõtteliselt puudutab see kompromiss ainult nime.

«Selge on see, et tegelikult ei ole probleem siiski ainult nimes, vaid küsimus on ka otsustuspädevustes ja selles, kes mida otsustama hakkab, mida õigusteaduskonnas õpetatakse ja kes siin õpetavad – need küsimused peaksid jääma õigusteaduskonna otsustada,» lausus Ginter.

Homme hommikul kohtub rektor Tartu ülikooli Tallinna esinduses juristide ja nende esinduskogudega, et selgitada ülikooli juhtimis- ja struktuurireformi ning arutada õigusõppe ja õigusteaduse tuleviku üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles