Pedaalijad ihkavad Palamuselt medaleid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljateistkümnes ei tööta, ütles pärast paari prooviringi Tam­me staa­dionil käikudele viidates juunioride klassis võist­lev Norman Vahtra (paremal). Tagumised hammasrattad on kulunud, ter­ve kassett tuleb välja vahetada, märkis treener Silver Ao.
Neljateistkümnes ei tööta, ütles pärast paari prooviringi Tam­me staa­dionil käikudele viidates juunioride klassis võist­lev Norman Vahtra (paremal). Tagumised hammasrattad on kulunud, ter­ve kassett tuleb välja vahetada, märkis treener Silver Ao. Foto: Kristjan Teedema

Täna Palamusel algavad ja pühapäevani kestvad maanteesõidu Eesti meistrivõistluste stardid toovad Jõgevamaale kokku kodumaise nii noorte kui proffide rattaparemiku.

Ilmselt nagu kõigis jalgratta treeningurühmades ja klubides, tehti eile ka Rein Taaramäe rattaklubis Tamme staadionil viimased treeningud ning sätiti tehnikat.

Paaritunnisel väikeste spurtidega treeningul, et jalad käima saada ja keha pingutuseks ette valmistada, rääkis startijaile viimase lihvi andmisest Taaramäe klubi peatreener Silver Ao.

Medalite lootuses

Klubi ruumides käis eile lõuna paiku käikude ja pidurite timmimine ning süsinikkiust velgedele liimiti uued rehvid.

Juunioride rattad said põhjalikult üle vaadatud, et tänaseks eraldistardiks valmis olla. Kui võistluse ajal käigud kokku ei kõla, on lootusetult hiljaks jäädud ja parandada ei jõua enam midagi, tõdes klubi treener ja mehaanik Steven Puhm.

Üksteise järel läksid juunioride klassis startivad noored Tamme staadioni ümber kulgevale rattarajale oma sõiduvahendeid proovima. «Neljateistkümnes ei tööta üldse,» lausus paari ringi järel Norman Vahtra.

Kuna temposõitu tehakse võimalikult suurel kiirusel ja jalgratturite keeles on rauad pidevalt paremal, kulub kõige kiirema käigu hammasratas lihtsalt ära. See tuli enne võistlust välja vahetada.

Ao usub, et Vahtra on võimeline juunioride eraldistardis medalile sõitma. Samas võib just juunioride klass tuua kõige suuremaid üllatusi, sest noored arenevad selles vanuses kiiresti ja üsna erinevas tempos. Samuti võib tehnika alt vedada.

U23 klassis on klubi lootused seotud viimasel ajal rohkem Prantsusmaal treeniva Mar­tin Laasiga. Eliitklassis võistlevad Reijo Puhm, Risto Raid, Oskari Kargu ja Vahur Valvas.

Oma rattad ajavad joonele ka teised Tartus tegutsevad rattaklubid. Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi suurim lootus on näiteks tüdrukute juunioriklassis võistlev Kärolin Varblane, kes oli parim juunior ka mullu, rääkis klubi treener Jüri Kalmus.

Mullune parim meesjuunior Silver Mäoma samast klubist võistleb tänavu U23 vanuseklassis. Konkurents on tugevam, kuid noormees on sihikindel, märkis Kalmus.

Naistest on ülikooli spordiklubi lootused seotud maastikurattasõitudes Eesti paremikku kuuluva Inge Kooliga.

Raske rada

Kerged ei saa sõidud kindlasti olema, on öelnud mitmed rattaasjatundjad, aga ka need sportlased, kes võistlesid samal rajal mai lõpus peetud Jõgeva II rattarallil.

«Tõusumeetreid on Eesti kohta korralikult,» tõdes ka Ao. Ta võrdles rada raskusastmelt Otepää-Pühajärve ringiga.

Pikkjärve-Palamuse ringi teeb aga märksa raskemaks kare asfalt ehk teisisõnu: sama kiiresti edasi liikumiseks tuleb Jõgevamaal hoopis tugevamini pedaale tallata. «Eelmise aasta Viimsi sõiduga võrrelda ei saa,» lisas Ao.

Põnevat sõitu ootab ka Jüri Kalmus: «Trass on raske ja see soosib tugevamaid.»

Et temposõidu startidest jäävad eemale mulluste aastate kiireimad, Tanel Kangert ja Rein Taaramäe, kannab favoriidi rolli Cofidise proff Gert Jõeäär.

Pühapäevase meeste grupisõidu stardis peaksid aga nii Kangert kui Taaramäe kohal olema. Nende kahega peaks suutma samas tempos püsida ka Gert Jõeäär ja Alo Jakin.

Võimalust, et mõni üllatusmees amatööridest trügib pjedestaalile proffide vahele, peavad asjatundjad väikseks, sest rasket ligi 13-kilomeetrist rada tuleb läbida 14 korda.

Korraldajad on kokku lugenud, et tõusumeetreid koguneb 179,2 km sõidu kohta enam kui kaks kilomeetrit.


Maanteesõidu meistrivõistlused

• Täna on eraldistardist sõitude päev. Kell 11 alustavad naised, kell 12.15 mehed.

• 28. juuni on grupisõitude päev. Kell 10 alustavad naised, kell 13 meesjuuniorid.

• 29. juuni on grupisõitude päev. Kell 10 alustavad 179,2 km sõitu meeste eliit- ja U23 klassis sõitjad.

Allikas: MTÜ Jalgrattaklubi  Vooremaa Centrum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles