Lasteaiatasu tõuseb septembris ja jaanuaris

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL korraldas lasteaiatasu tõusu vastu piketi.
IRL korraldas lasteaiatasu tõusu vastu piketi. Foto: Kristjan Teedema

IRLi korraldatud minimeeleavaldus enne volikogu istungit ei suutnud murendada Tartu võimuliidu kava tõsta lasteaiatasu määra juba 1. septembrist, uus tõus tuleb jaanuaris riikliku alampalga kasvu tõttu.

Kohatasu tõstmine oli üks teema eelnõude paketist, mis peab Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna võimuliidu arvates aitama kaotada Tartus lasteaiajärjekorrad, eeskätt sõimejärjekorrad, ja nagu retoorikas läbivalt kõlab – lapsevanemate ebavõrdse kohtlemise, sest erahoidudes on hind kõrgem.

1. septembrist hakkab Tartus lasteaiatasu olema 15 protsenti alampalgast, senine määr oli 11 protsenti ja kehtis niisugusena 2012. aasta algusest. Seadusega pandud ülempiir on 20 protsenti.

Lapsevanematele tähendab see, et senise 39.05 euro asemel on septembrist kohatasu 53.25 eurot, ja et jaanuarist kasvab alampalk, kaasneb automaatselt ka lasteaiatasu tõus – siis on see 58.50 eurot.

Reformierakonna fraktsiooni juht Mihkel Lees märkis, et lasteaiatasu pole Tartus ammu tõusnud. Tegelikult on senine määr alampalgast kestnud kaks aastat ja kaheksa kuud, kohatasu on kasvanud igal aastal ja euroaja algusest mõõtes on see suurenenud 2,5 korda.

Abilinnapea Tiia Teppan rääkis volikogu kõnetoolist, et kuivõrd muutub eralasteasutuste toetamise kord ja tasud eralasteaedades-hoidudes ühtlustuvad linna omadega, on see umbes 1100 lapse vanematele hea uudis.

Teppan jättis esinemisärevuses aga märkimata, et munitsipaallasteaedades on 5400 last, kelle vanemate jaoks hind tõuseb.

«Hea meelega vabandaksin kõikide vanemate ees, keda see puudutab,» ütles volikogu hariduskomisjoni esimees Toomas Jürgenstein (SDE).

Teppan ja teised võimupoliitikud rõhutasid, et linn loob rendipindadele hoogsalt munitsipaallastehoiu kohti, esimesed avatakse septembris, aasta lõpuks saab neid umbes 400. Seegi plaan teenis kriitikat.

Tartlane Pille Rives, kes mõni aasta tagasi oma lastele tulutult lasteaiakohta otsis ja siis saatusekaaslastega eralastehoiu asutas, oli väga terav.

«Kui tehakse suured munitsipaalhoiud, sama suured kui lasteaiad, ainult et kõik on kehvem, siis on see selline hale säästuvariant, et ma ei saa aru, miks vanemad ja pedagoogid midagi ei kirjuta,» rääkis Rives. «Meie  oma silme all paigutatakse lapsi karja kaupa büroohoonetesse. Mind ärritab, et ei räägita teenuse kvaliteedist.»

«Meil  ei ole säästuvariandi tegemine. Olen kindel, et munitsipaallasteaedade juurde loodavad hoiud suudavad pakkuda kvaliteetset teenust,» tõrjus süüdistusi fraktsiooniesimees Lees.

Opositsioon oli lasteaiatasu tõstmise vastu, IRL korraldas suisa piketi, tõsi, seal oli kaameraid rohkem kui pikettijaid. IRLi fraktsiooni juht Jüri Kõre osutas, et ka eile volikogu menetluses olnud Tartu arengukava materjalidest nähtub, et linna tulud kasvad järgmistel aastatel neli-viis protsenti.

«Teisalt kirjeldatakse perede olukorda, et palgad ei ole taastunud buumieelsele tasemele, töökohtade arv ei ole taastunud. Perede olukord näeb välja palju kehvem kui linna olukord. Ja järgmises päevakorrapunktis võtame raha peredelt,» rääkis Kõre.

Hääletustulemus: kohatasu tõstmise poolt 23, vastu 12.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles