Katlamaja ootab ees lammutamine

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu veel on Tartu keskkatlamaja töökorras ja mehitatud, kuid on kuude küsimus, mil see lihtsalt tühja seisma jääb. Tartu kütmine käib nüüd põhiosas Lohkvast, Ropkas sai valmis uus automaatne tipukatlamaja. Turu tänava katlamaja ei ole Tartu kütmiseks enam tarvis.

Fortum on katlamaja krundi tuleviku üle pidanud mitmesuguseid arutelusid, kuid vastuseid on vähe.

Fortum Tartu juhataja Margo Külaots nentis, et säilitamisväärsust pole ilmselt katlamaja rajatiste ühelgi osal. Ilmselt isegi mitte 90 meetrit kõrgel korstnal, sest siis peaks sellel olema mõistlik otstarve ja tuleb arvestada ka hoolduskuludega.

Kui sellest kujundada mingi atraktsioon, mis saab olla seotud korstna otsa minemisega, tuleks kontrollida korstna tugevust ja midagi sinna ka ehitada.

«Ma ei usu, et see oleks väga kõva atraktsioon, kui keegi ronib mööda redelit sinna üles,» lausus Külaots.

Fortum plaanib sellele krundile küll kaugjahutusjaama kesklinna hoonete jahutamiseks ja vastav planeering on algatamisel, kuid see võtab enda alla tühise osa krundist.

Vajalik hoone on alajaama mõõtu ja ülejäänud krunt jääb vabaks.

Mõnda aega keerles mõte teha tühjaks jäävatesse ruumidesse kultuurikatel. Külaots ütles, et nüüdseks on kultuuriinimesed katlamaja üle vaadanud ja leidnud, et kui selline suur ühtne ruum tühjaks teha, on sellele väga raske kasutust leida.

«Ka näiteks Telliskivi loomelinnakus on töötoad väikesed ja kompaktsed, saab majutada erinevaid kultuurivaldkondi,» tõi Külaots näite. «Kuid meil pole otsusega kiiret. Rahulikult tuleks ära teha jahutusjaama detailplaneering, siis kesklinna üldplaneering ja siis vaadata, kuidas seda krunti on parem väärtustada.»

«Meie  ei saa seda vastust anda, mis seal kümne aasta pärast on. Üks asi on, kelle omaks see saab. Teiseks on see nii oluline kesklinna krunt, et selle tulevik võiks selguda arhitektuurivõistlusel,» jätkas Külaots.

Kes ja kunas alustab katlamaja lammutamisega, ei ole samuti selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles