Tartu Ülikooli senat jäi oma otsuse juurde: neli teaduskonda jätkavad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Täna kogunenud Tartu Ülikooli senat kaalus nõukogu ettepanekul akadeemiliste üksuste nimetusi uues ülikooli põhikirjas. Senat arutas kolme väljapakutud akadeemiliste üksuste nimetamise võimalust, kuid ükski neist ei pälvinud piisavalt toetust, et viia põhikirja sisse muudatus.

Jõusse jäi senati 30. mai otsus moodustada neli teaduskonda. Kui nõukogu põhikirja kinnitab, siis on 2016. aastast ülikoolist neli teaduskonda ning muuhulgas ei jätka usuteaduskond ja õigusteaduskond eraldi teaduskondadena.

Varianti, kus instituudina tegutsevad akadeemilised üksused võivad oma nimes kasutada sõna «teaduskond» ei toetanud ükski senati liige. Samuti ei toetatud varianti, kus pikendatakse teaduskondade nimesid – näiteks sotsiaalteaduskonna nime asemel oleks õigus- ja sotsiaalteaduskond.

Nimelahendust, kus suurte teaduskondade asemel oleksid valdkonnad, toetas seitse senati liiget. Põhikirjas muudatuse sisseviimiseks oleks vaja olnud 15 senati liikme toetust.

Senati esimehe ja ülikooli rektori Volli Kalmu sõnul on Tartu Ülikoolil võimalus ehitada üles kaasaaegne ülikool ligi neljasaja-aastasele traditsioonile. «Ajalugu ja traditsioonid on osa Tartu Ülikooli väärtustest ja mul on hea meel, et nii nõukogu kui ka senat suhtuvad seniste teaduskondade identiteediga seotud hirmude maandamisse tõsiselt. Senat arutas täna täiendavate kompromisside tegemise võimalusi, aga otsustas lõpuks jääda maikuus langetatud, ülikooli kui terviku arengut enim arvestava otsuse juurde.»

Senat täiendas põhikirja paragrahvi, millega täpsustatakse seni erinevaid tõlgendusi tekitanud sätet rektori pädevuste loetelus. Rektoril on õigus otsustada ülikooli tegevusega seotud üldisi küsimusi, mis ei ole antud senati ega nõukogu pädevusse. Kõnealuse täienduse lisamine välistab võimaluse sätet tõlgendada nii, et rektor võiks otsustada teaduskondade ning instituutide ja kolledžite otsustusorganite pädevuses olevaid küsimusi.

Ülikooli nõukogu toetas 16. juuni istungil ülikooli juhtimis- ja struktuurireformi, põhikirja kinnitamise peaks nõukogu otsustama enne 30. juunit 2014.

Kui nõukogu uue põhikirja kinnitab, moodustuvad 1. jaanuarist 2016 Tartu Ülikoolis neli teaduskonda: sotsiaalteaduskond, filosoofiateaduskond, arstiteaduskond ja loodusteaduskond. Teaduskondade koosseisu kuuluvate akadeemiliste üksuste täpsed nimed ning põhikirjad saavad paika 2015. aasta suve lõpuks.

Praegu tegutseb TÜ all üheksa teaduskonda – arstiteaduskond, filosoofiateaduskond, kehakultuuriteaduskond, loodus- ja tehnoloogiateaduskond, majandusteaduskond, matemaatika-informaatikateaduskond, sotsiaal- ja haridusteaduskond, usuteaduskond ja õigusteaduskond. Need teaduskonnad koondatakse nelja valdkonna alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles