Tartu noormees teeb tööd jalgpalli MMil

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu noormees Martin Altraja Brasiilias Natali staadionil maailmakuulsaid jalgpallistaare ootamas.
Tartu noormees Martin Altraja Brasiilias Natali staadionil maailmakuulsaid jalgpallistaare ootamas. Foto: Martin Altraja

Martin Altrajal (24) on võimalus veeta kuu aega päikselises Brasiilias, kus ta on jalgpalli maailmameistrivõistluste meedia poole vabatahtlik.

Altraja soovis MMile minna juba 2010. aastal, kui võistlusi peeti Lõuna-Aafrika vabariigis, kuid jäi registreerimisega hiljaks. Tänavu õnnestus pääseda Brasiiliasse Natali linna Atlandi ookeani rannikul.

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) reisi- ja majutuskulusid ei kata, seega tuli Altrajal kõige eest ise tasuda. FIFA-lt oli vaid vabatahtliku vorm ja tööpäevadel üks eine.

Miks Natal, mitte Rio de Janeiro, Brasília või São Paulo?

Märkisin esimese eelistusena Natali, mis on MMi üks väiksemaid linnu. Arvasin, et minu võimalused on suuremad kui kandideerides suurlinna, mis oli kindlasti paljude teiste esimene eelistus.

Kas oli teada, et kulud peab ise katma?

Mõtlesin juba enne, et kui osutun valituks, olen nõus reisi ise kinni maksma, sest sellist võimalust  võibolla hiljem ei teki ja ammugi mitte MMile.

Millised olid tingimused, et MMile pääseda?

Tingimusi kuskil kirjas polnud, kõik võisid kandideerida. Tuli aga märkida, milline on portugali keele oskus. Märkisin kõige madalama taseme, kuid tegelikult ma keelt ei osanud.

Kui sain teada, et sõidan Brasiiliasse, õppisin portugali keelt. Olen tähele pannud, et kohalikele avaldab muljet, kui oskan paari lausega midagi enda kohta öelda.

Miks meedia vabatahtlikuks?

Mul on meediaalane haridus ja töötan selles valdkonnas. Ankeedis tuli kirja panna kolm eelistust ja meedia oli esimene. See tundus kõige ahvatlevam, sest see tagab mängu ajal pääsu staadionile.

Millised on tööülesanded?

Natalis peetakse neli mängu: Mehhiko-Kameruni, Ghana-USA, Jaapani-Kreeka ja Itaalia-Uruguay mäng. Kui mänge pole, siis staadionil olema ei pea. Oluline on võistluspäev ja päev enne mängu, kui on pressikonverentsid ja avalikud treeningud. Kui võistlust pole, tuleb meediakeskuses ajakirjanikega tegeleda ja neid õigesse kohta juhatada.

Näiteks Mehhiko ja Kameruni mängu ajal (13. juunil) olin väljaku ääres, kuhu oli tõmmatud nöör, mille taga olid fotograafid, ning pidime jälgima, et nad sealt mööda ei läheks. Kui meeskonnad väljakule tulid, tehti pildid ära ja juhatasime fotograafid kohtadele tagasi. Mina jäin fotograafide taha mängu jälgima ning nägin kohtumist umbes viie meetri kauguselt.

Milline meeleolu valitseb brasiillaste hulgas?

Ühes supermarketis oli silt, et pood suletakse pool tundi enne Brasiilia mängu ja avatakse pool tundi pärast mängu. See on tegelikult igal pool nii, elu seisab täielikult, kui Brasiilia mängib. Tänavad on tühjad, isegi bussid ei sõida.

Mulle tundub, et kohalikud muudest mängudest ei hooli, toetatakse oma tiimi ja teistele riikidele erilist tähelepanu ei pöörata.

Kas proteste on ka?

Räägitakse neist küll, aga ise pole Natalis neid näinud. Meid on hoiatatud, et vabatahtliku riietega pole soovitatav tööle tulla, lihtsalt igaks juhuks, et probleeme vältida. Jalgpallivastaseid on küll, sest näiteks MMi avapäeval oli ühistranspordi streik.

Palju töö kõrvalt on aega mänge jälgida?

Siiani olen kõik mängud ära vaadanud ja vaatan nii palju kui võimalikult. Iga päev oleme vabatahtlike keskustes ning rannas on suur avalik vaatamisala, mis on väga populaarne.

Kas on mõni jalgpallur, keda tahaks eriti näha?

Ühegi jalgpalluri fänn ma pole. Selle melu sees olemine on harukordne kogemus ning kui õnnestub kasvõi Uruguay või Itaalia staari lähemalt näha, on see minu jaoks midagi väga suurt.

Töö või lõbureis?

Pigem lõbureis. FIFAst rõhutati, et kui saame vabatahtlikuna rolli, mis meile ei meeldi, tuleb öelda. Ma pole siin selleks, et tööd rabada, vaid see peab meeldima ja andma unikaalse kogemuse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles