Ühes päikesetõusuga süttis laulupeotuli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et ilm oli pühapäeva varahommikul kella 4.06 paiku Tartus pilves, võis idataevas horisondil leegitsevat päikesetõusu üksnes aimata. Laulupeotuli süttis pirrust lõkkeks aga Raadi mõisaparki kogunenute silme all täiesti nähtavalt.

Laulupeotule süütasid tantsujuht Lille-Astra Arraste ning maestro Alo Ritsing pirrust ning lõkkest võeti tuli laulu- ja tantsupeo tõrvikusse. Käest-kätte liikudes jõudis see 26. laulupeo kunstilise juhi Hirvo Surva ja 19. tantsupeo pealavastaja Maido Saareni.

Tule käest-kätte andmist saatis Hando Runneli kirjutatud peo tüvitekst «Puudutuse ime». Seejärel kõlas Alo Mattiiseni «Sind surmani».

Raadilt jätkas tuli juba oma pikka teekonda mööda Eestit. Mõisapargist järgmine peatus oli Raadi kalmistul, kus üheskoos teejuhtidega Eesti Rahva Muuseumist vaadati ajas tagasi ning süüdati küünlad lahkunud suurkujude haudadel.

Kalmistult edasi peatuti juba Narva mäel, kus esimese laulupeo mälestuskivi juures tervitas tuld Tartu akadeemiline meeskoor. 

Tule teekond jätkub mööda Roosi tänavat Toomkiriku varemete suunas. Toomemäel peeti 1869. aastal esimesele laulupeole pühendatud jumalateenistus. Toomkiriku tornist tervitab peotuld Tartu Tamme gümnaasiumi vilistlasorkester & Sõbrad. Ajaloolise tagasivaate teevad Riina Roose ja Tõnis Lukas ning Tartu Ülikooli kammerkoor esitab teoseid esimese laulupeolt.

Kell 11 antakse peotuli Tartu Raekoja platsil üle tuleteelistele, kes alustavad sealt enam kui 1000-kilomeetrist teekonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles