Kergejõustiklased loodavad võistluselt rekordeid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmaajooksja Tiidrek Nurme läheb Sule mälestusvõistlusel starti 1500 meetri jooksus.
Keskmaajooksja Tiidrek Nurme läheb Sule mälestusvõistlusel starti 1500 meetri jooksus. Foto: Margus Ansu

Pühapäeval peetav 50. Gustav Sule mälestusvõistlus toob Tartusse mitmeid kergejõustikutippe piiri tagant, kuid stardis on ka Eesti parimad. Kõrgetasemeliseks tõotab kujuneda mõõduvõtt odaviskes.

Tamme staadionile on oodata üheksa riigi kergejõustiklasi, Eesti paremikust näiteks kettaheitja Gerd Kanterit, jooksja Ksenija Baltat, teivashüppaja Reena Kolli jt. Teiste seas läheb 1500 meetri jooksus starti tartlane Tiidrek Nurme, kes ise leidis, et oleks rahul ajaga 3:40.

Piiri tagant tuleb aga sportlasi, kelle isiklikud rekordid on veelgi kiiremad.

Stardis Eesti parimad

Nii näeme pühapäeval Tamme staadionil kiireid jooksjaid Lõuna-Aafrika Vabariigist, Eritreast, Venemaalt, Ukrainast – kõik on oma maade tipud, rääkis Tiidrek Nurme konkurentidest. «Ilmselt tuleb tempojooks,» lisas ta. See tähendab, et sportlased ei hakka üksteist passima, vaid kohe stardist pannakse täiskäik sisse ning võidab lõpus see, kes on tugevam.

Väga kiireid aegu Nurme võistlustelt ei prognoosi, sest Tamme staadioni tartaankate on rekordiradadega võrreldes veidi pehmem. Lõpuaegades võib rajast hoopis suuremat rolli mängida avatud staadionil keerutav tuul.

Eesti jooksjatele tasub Nurme sõnul tulla kindlasti kaasa elama, sest keskmaajooks elab praegu häid aegu. Noored ja andekad võivad peagi rekordinumbreid nihutama hakata. Lootustandvatest konkurentidest tõstis Nurme esile Andi Nooti ja Kaur Kivistikku.

Ka teistel aladel on eestlased heas vormis ning uued rekordid pole sugugi välistatud, kinnitas võistluste kaaskorraldaja Mati Lilliallik.

«Kergejõustikupublik võib tulla rahulikult staadionile, mis jalgpalluritele ei kõlba,» meenutas ta hiljutisi sõnelusi jalgpallimuru pärast. Kergejõustiklaste jaoks on staadion heas korras, lisas ta.

Traditsiooniline peaala on odavise. Lillialliku sõnul tuleb Tartusse kokku selline odaviskajate plejaad, kellesarnast ei ole ammu Eestis nähtud ja kes ka lähiajal enam siia ei tule.

Starti läheb üheksa meest, kelle isiklik rekord ületab 80 meetrit. Üllatusmehena tuleb Emajõelinna otse Stockholmi teemantliiga etapilt mullune Moskva MMi pronks venelane Dmitri Tarabin. Talle pakuvad  konkurentsi Londoni olümpiahõbe Oleksandr Piatnitsia Ukrainast ja maailmameistrivõistluste finalist ning Usbeki rekordimees Ivan Zaitsev. Eestlastest loodavad hea tulemuse teha Moskva MMi kaheksas Risto Mätas ja Eesti hooaja edetabelijuht Tanel Laanmäe.

Kettaheites peab Gert Kanter tublisti pingutama, et astuda vastu Leedu komeedile Andrius Gudziusele, kes on tänavu heitnud 66,11 meetrit.

Pikima traditsiooniga

Kui mitmesugused tiitlivõistlused ja sõpruskohtumised välja arvata, on Gustav Sule mälestusvõistlus pikima traditsiooniga staadionil peetav kergejõustikuüritus.

Esimene Sule mälestusvõistlus oli spordimuuseumi kinnitusel Tartu ülikooli staadionil 1958. aastal, tähistamaks värske võistluspaiga sündi ja 20 aasta möödumist legendaarse odaviskaja Gustav Sule rekordist. Sule 1938. aastal visatud tulemus 75.93,5 oli toona maailma kõigi aegade teine tulemus ja püsis aastaid Eesti rekordina.


50. Gustav Sule mälestusvõistlus

• Avatseremoonia Tamme staa­dionil 15. juunil kell 17.45.

• Võistlused algavad varem, kell 16.30 kõrgushüppega.

• Kavas 15 kergejõustikuala.

Allikas: www.kuldliiga.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles