Galerii: Tartu avavangla sai nurgakivi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu vangla kõrval Turu tänaval panid justiitsminister, Riigi Kinnisvara ASi juhid, Tartu vangla töötajad ja linna esindajad paika nurgakivi kolmekorruselisele avavanglale, mis peaks valmis olema aasta pärast.

«Vangla ehitus on alati kahe otsaga asi,» arutles justiitsminister Andres Anvelt. «Ühelt poolt saame aru, et see on vajalik, teisalt on jälle kahetine tunne, et peame veel rohkem inimesi trellide taha panema.» Hoone ehitust tuleks ministri hinnangul võtta siiski positiivsena, sest avavangla on oma olemuselt poolel teel vabanemisele ja paranemisele. «Loodan, et siia paigutatavad inimesed leiavad omale koha ühiskonnas ja ei tule siia enam kunagi tagasi.»

Minister meenutas veel, et statistika järgi on kuritegevus Eestis pidevalt vähenenud ning samamoodi ka vangide arv.

Tartu vangla direktori asetäitja Janek Riives märkis, et avavanglal on karistuse täideviimise juures oluline osa, sest seal valmistutakse vabaduseks ette. Eesmärk on see, et vanglast väljunud inimene ei peaks enam kunagi kuritegelikku teed valima. «Mul on väga hea meel, et tuleva aasta kevadel on avavangla osakond reaalsus,» sõnas Riives.

Nurgakivipanekul samuti sõna võtnud Tartu abilinnapea Jarno Laur märkis, et linnavalitsusel leidub vangide seas üsna mitmeid «kirjasõpru», kes esitavad erinevaid kaebusi ja teabenõudeid. «Loodetavasti saavad kinnipeetavad tulevikus teha tööd või olla muul viisil kasulikud,» lootis abilinnapea vangidega seotud töökoormuse vähenemisele.

Täna nurgakivi saanud hoone saab 1442 ruutmeetrit põrandapinda ning see on mõeldud kuni 60 kinnipeetavale.

Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm märkis, et tuleva aasta märtsis valmiv vanglahoone läheb maksma 2,2 miljonit eurot. Hoone projekteeris AS Amhold, eskiislahenduse autor on arhitekt Ott Ojamaa.

Avavangla on kaasaegne vangistuse vorm, mille eesmärk on aidata kinnipeetaval paremini ühiskonda sulanduda. Avavangla osakonda paigutatakse kaht tüüpi kinnipeetavaid: neid, kelle karistusaeg hakkab lõppema ning neid, kes on end vanglas korralikumalt üleval pidanud ja näidanud, et nad on valmis sammhaaval ühiskonda naasma. Samuti kergemate kuritegude eest süüdi mõistetud kinnipeetavad.

Maja ette tuleb 212 parkimiskohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles