Võimuliit tõstab järsult lasteaiatasu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Linnavalitsus saatis eile volikogule eelnõu lasteaedade kohatasu tõstmise kohta, uus lasteaiatasu määr oleks 15 protsenti alampalgast kõigile Tartu lastele, ükskõik, kas nad käivad munitsipaal- või eralasteaias või lastehoius.

Linna lasteaedade kohatasu tõuseb ettepaneku kohaselt seniselt 39,05 eurolt 53,25 euroni. Tõus on pisut enam kui 14 eurot. Kohatasu suurus on määratud protsendina alampalgast. Praegu on see 11 protsenti, edaspidi oleks see 15.

See tähendab ka, et kui riiklik alampalk suureneb, tõuseb automaatselt lasteaiatasu ja see juhtub juba 1. jaanuaril, mil uus kuutasu on 58,50 eurot.

Samal ajal, kui munitsipaallasteaedades tasu tõuseb, eralasteaedades ja -hoidudes see väheneb. See on hea uudis umbes 1130 lapse vanematele.

Kiire hinnatõus

«Eesmärk oli kaotada ebavõrdus,» ütles reformierakondlasest Tartu abilinnapea Tiia Teppan.
Samasuguse sõnumiga, et laste ebavõrdne kohtlemine tuleb lõpetada, alustas tööd linnavõimu kokku pandud lasteaiakomisjon ning kohe alguses nimetas Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave, et kohatasu suurust tuleb arutada.

Linnavalitsuse saadetud pressiteates põhjendas Teppan eelseisvat hinnatõusu väitega, et paaril viimasel aastal on kohatasu Tartu munitsipaallasteaedades püsinud 11 protsendil alampalgast, samas on lasteaedades suurenenud palga- ja majanduskulud.

«Eelmisel aastal tõusid lasteaiatöötajate palgad keskmiselt seitse protsenti, tänavu samuti seitse protsenti ja tuleval aastal on kavas umbes 10-protsendine palgatõus,» kommenteeris abilinnapea Teppan pressiteates.

Linnavalitsuse arvutuste kohaselt maksab üks lasteaiakoht koos investeeringu- ja ülalpidamiskuludega keskmiselt 300 eurot kuus, lapsevanemad katavad kohatasuga sellest kulust umbes kuuendiku.

Praegune määr, 11 protsenti alampalgast, kehtib 2012. aasta algusest. Varem oli määr kaheksa protsenti. Näiteks 2011. aastal oli kohatasu suurus 22 eurot ja 44 senti.

Kuid vahepeal on tõusnud ka riiklik alampalk.

Tartu sotsiaaldemokraadist abilinnapea Kajar Lember on kohatasu tõusu varem kirjeldanud hädavajalikuna, sest linna püüdlus luua juurde lasteaiakohti, sellel aastal vähemalt 300 kohta lastehoius, nõuab raha.

Sotsiaaltoetuste võimalus

Lember on öelnud aga ka, et sotside meelest võiks kohatasu tõusu lükata 1. jaanuariks, mil on plaanis riikliku lastetoetuse tõus ja tulumaksumäära alandamine.

Siis koormaks hinnatõus peresid vähem. Hinnatõus septembri alguses võib jätta väiksema sissetulekuga perede eelarvesse augu.

Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) ütles eile aga, et loogiline on kohatasu tõsta 1. septembril, sest siis on õppeaasta algus.

Linnapea viitas ka, et vähekindlustatud pered saavad küsida lisatoetusi sotsiaalabiosakonnast.
Sõltuvalt perekonna majanduslikust olukorrast hüvitatakse 50 või 100 protsenti kohatasust või vabastatakse toiduraha maksmisest.

Kolme ja enama lasteaiaealise lapse perekond maksab kohatasu ainult kahe lapse eest, ülejäänud vabastatakse.

Lasteaia kohatasu tõstmist ja eralasteaedadele toetuste eraldamise korda on plaanis arutada volikogu 26. juuni istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles