Üliõpilased seisavad õigusteaduskonna säilimise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Eesti õigusteaduse üliõpilaste liit (EÕÜL) lõi Facebooki lehe, kus saab avaldada toetust Tartu ülikooli õigusteaduskonna säilimisele. Täna pärastlõunaks oli lehekülg kogunud poolteist tuhat toetajat.

Leheküljel avaldatud äriõiguse ja intellektuaalse omandi õppetooli juhataja, tsiviilõiguse professori Irene Kulli pöördumises üliõpilastele ja vilistlastele annab Kull teada, et Tartu ülikooli õigusteaduskond on sattunud oma ajaloo kõige keerulisemasse olukorda. Seda sellepärast, et 30. mail Tartu ülikooli senati vastuvõetud ülikooli uue põhikirjaga kaotati akadeemilisest struktuurist viis teaduskonda, sealhulgas õigusteaduskond.

Olukord keeruline

«Viidatud uue põhikirja sätete kohaselt kaotatakse seega ülikoolis õigusteaduskond kui iseseisev akadeemiline üksus, õigusteaduskonna tegevuse jätkumine instituudina sõltub sellest, kas senat selle loomise otsustab või mitte. Õigusteaduskonna senise tegevuse jätkumine ei ole ette nähtud ka põhikirja rakendussätetes. Seega puuduvad igasugused garantiid õigusteaduse õpetamise ja õigusteaduskonna senise tegevuse jätkumise suhtes,» kirjutab Kull.

Lisaks toob Kull välja loetelu asjadest, mis uue põhikirja kehtestamisel teaduskonnas muutuks: «Esmalt ei võimalda eelarve vastuvõtmise pädevuse andmine ühendteaduskonna nõukogule enam otsustada iseseisvalt eelarve suuruse ja kasutamise üle. Teiseks, õigusteaduse lahustumine sotsiaal-humanitaarteadustes pigem kahjustab õigusõppe kvaliteeti.»

Kolmandaks märkis Kull, et sõltumata sellest, millise suure teaduskonna koosseisus õigust hakatakse õpetama, võib diplomil olev kiri «lõpetanud sotsiaal-filosoofiateaduskonna» oluliselt vähendada üliõpilaste võimalusi õppida edasi doktorantuuris või magistriõppes välismaal.

Kulli pöördumise ja seal pikemalt lahtikirjutatud argumentidega saab tutvuda internetis www.facebook.com/oigusteaduskonnatoetuseks.

Üliõpilased koguvad toetust

EÕÜLi juhatuse esimees Elise Kerikmäe ütles, et kui ülikooli uus põhikiri sellisel kujul kinnitataks, jääksid õigusteaduskonna õigused väga väikeseks ja üliõpilased pole sellega rahul. «Meile on jäänud mulje, et rektor on üritanud näidata, et mingit vastasseisu ei ole,» lausus Kerikmäe. Tema sõnul loodigi Facebooki lehekülg, et näidata avalikkusele tudengite rahulolematust ja koguda toetust õigusteaduskonna säilimiseks.

«Täna avaldame teaduskonna toetuseks ühise pöördumise Eesti Õigusteaduse Üliõpilaste Liiduga,» lisas Kerikmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles