Uus Õu valmistub uueks hooajaks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Õue projektijuht Karmen Otu pani vabatahtlikena appi tulnud vennad Tavo (tagaplaanil vasakult) ja Erki Ani lavakonstruktsioone tõrvaõliga võõpama.
Uue Õue projektijuht Karmen Otu pani vabatahtlikena appi tulnud vennad Tavo (tagaplaanil vasakult) ja Erki Ani lavakonstruktsioone tõrvaõliga võõpama. Foto: Kristjan Teedema

Genklubi ja Uue Teatri vahel alustab täna teist hooaega kultuuri- ja kogukonnahoov Uus Õu. Eile värvisid vabatahtlikud lava, mis on sel suvel hoovi teises servas, et muusika voogaks akende asemel põõsaste poole. Uudist on muudki.

Uue Õue projektijuht Karmen Otu rääkis muu hulgas kolmest võrkkiigest. Möödunud suvel oli neid üks, kuid mõnusalt lösutada soovijaid oli väga palju.

Uus Õu on ühe selle eest hoolitseja Marie Kliimani sõnul kesklinna hoov, kus kohtuvad isiklik ja avalik ruum, kus ei ole kliente ega teenindajaid, korrapidajaid ega koristajaid. On vaid inimesed – sõbrad, naabrid, juhututtavad ja võõrad –, kes võtavad õue kui oma isiklikku jagatud tagahoovi.

Uus Õu on tema sõnul omamoodi sotsiaalne eksperiment, et näha, kas ja kuidas selline jagatud rõõmu ja vastutusega linnaruum elab ja toimib.

Viis päeva nädalas

Viiel päeval nädalas, teisipäevast laupäevani pakub Uus Õu mitmekesist programmi. Selles leidub muusikat, luulet, loenguid, filme, päikest ja väga eriilmelisi töötubasid, ent samuti suvistel laupäevadel mullu tavaks saanud lastehommikuid ja pannkooke.

Pannkooke küpsetatakse ka homme kell 12. Avamisüritused on aga täna õhtul. Kõigepealt annab Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti kümnes lend ehk Genklubi teatritrupp Must Kast lavastustesarja «Monolava» lõpetuseks eksperimentaal-retrospektiivse etenduse «Lõpp-pauk!».

Karmen Otu rääkis ka Musta Kasti suvelavastusest, mis tuleb vaatajate ette Uues Õues augustis.

«Me tahaksime, et Uus Õu oleks multidistsiplinaarne, et siin ei oleks ainult kontserdid, vaid saab kuulata ka luulet ja vaadata rohkem teatrit,» lisas projektijuht.

Suvelavastust ei etendata tema sõnul üksnes Uues Õues, näitlejad tahavad kasutada ka mõnda muud osa linnast, näiteks botaanikaaeda. «Põhimõtteliselt võib öelda, et nad uitavad natuke selle lavastusega ringi, kuigi Uidiga ei ole see seotud,» lisas ta.

Uit ja Uus Õu

Möödunud aasta tegevuse eest tuli asja eestvõtjatele kõrge tunnustus. Nimelt pälvisid Karmen Otu, Marie Kliiman ja Kadri Lind kui Uue Õue ja linnafestivali Uit tuumiktiim Tartu kultuuriaasta aunimetuste määramisel aasta uustulnuka tiitli.

Kas festival Uit tuleb ka sel suvel? Karmen Otu ütles jah – 14., 15. ja 16. augustil. Ta lisas, et eelmisel suvel oli Uus Õu linnafestivali suurim projekt, tänavu on aga Uus Õu mingil määral iseseisvunud ning Uit on siirdunud teisi kohti avastama.

Uuenenud on ka korraldajate read. Nii näiteks tuleb värskete ideedega kolmeks kuuks appi Viljandi kultuurikorralduse tudeng Triin Rannamaa.


Täna Uues Õues

• Kell 18 annab Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 10. lend lavastustesarja «Monolava» kokkuvõtteks eksperimentaal-retrospektiivse etenduse «Lõpp-pauk!».

• Kell 20 alustab oma hooaega «Luuleõu».

• Kell 21 annab kontserdi kitarrist Paul Neitsov, kes on tuntud sellistest ansamblitest, nagu Quartence, Wilhelm, Sireli, Kaisa Lillepuu trio, JazzZeppelin jt.

• Kell 22 esineb uus ansambel Innersound, mis mängib segu dream-pop’ist, soulist ja psühhedeelsete mõjutustega džässist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles