Tähtverest kaob üks parkla ja üks lisandub

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu laululava ülemise parkla asemele kavandab linn tenniseväljakuid, kaduva parkimisvõimaluse asendamiseks on uus parkla plaanitud Vaksali tänava pikendusele, kus see rajatakse kohalike ettevõtjate kaasabil.

Sel nädalal saatis Tartu linnavalitsus linnavolikogusse Kreutzwaldi 1b krundi detailplaneeringu vastuvõtmise ja avalikule väljapanekule saatmise eelnõu. Lauluväljaku ülemise parkla kohale on ette nähtud kuus tenniseväljakut ja teenindushoone. On arvestatud, et selle tulemusena jääb piirkond ilma 350 parkimiskohast.

Tartu abilinnapea Jarno Laur ütles, et see on murdosa parkimiskohtade vajadusest suurürituste ajal ja samas oleks ebarealistlik siduda tohutute asfaltväljade rajamist kuue tenniseväljaku ehitusega. Tenniseväljakud sobivad tema meelest sellesse kohta, kus juba praegu on koos sportimisvõimalused ja kõrval on skate-park.

«Probleem on sisuliselt 12 korda aastas, võibolla 14 korda aastas, kui on ülelinnalised suurüritused. See on tõesti päris palju, aga see parkla suurürituste parkimisprobleemi ei lahenda. Isegi mitte 10 protsendi ulatuses,» tõdes Laur.

Planeeringuga on ette nähtud suurürituste ajal parkimine korraldada lähialal asuvates  maaülikooli ja Tartu Näituste parklates, mille kohta on linnavalitsusel suuline eelkokkulepe maaülikooli ja aktsiaseltsiga Tartu Näitused.

Laur ütles, et kokkulepped oleks vaja vormistada ka kirjalikult.

Lisaks sellele on plaanis Vaksali tänava pikendusele Betooni raudteeülesõidu juurde rajada murukattega parkimisala umbes tuhande auto tarvis. Sellest kohast on juba maha võetud võsa ja seal on alanud pinnasetööd.

Lisaeelarves on selle parkla rajamiseks 40 000 eurot, õla on lubanud alla panna ka Tartu Näitused. Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et üks koosolek on kavandatud sel teemal ka tänaseks.

Haagi sõnul rajatakse parkla etapiti ja selle esimene osa võiks kasutatav olla tuleval aastal. Parkla jääb praeguste kavade järgi ette Vaksali tänava pikenduse rajamisel, kuid selle tegemist ei ole ette näha lähema seitsme-kaheksa aasta jooksul.

Laur sõnas, et võib küll öelda, et see parkla jääb laululavast natuke kaugele, kuid eelmisel aastal ärkamisaja laulupeol pargiti ka teisel pool Betooni ülesõitu.

Tartu Näituste juhataja Alo Pettai ütles, et ei saa vastata, kui palju nende ettevõte parkla rajamisele raha alla paneb, sest eelarve ei ole selge.

Parklate ristkasutust pidas ta mõistlikuks, sest neil ja laululaval samal ajal tavaliselt üritusi ei ole. Samas on messikülalised võtnud omaks ka laululava alumise parkla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles