Kas Jaani kirik elab täisverelist elu?

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani kirik
Jaani kirik Foto: TPM

Juuni lõpus möödub viis aastat 700-aastase ajalooga Jaani kiriku taaspühitsemisest. Kas kirik elab pühakoja ja kontserdipaigana täisverelist elu?


Juhani Jaeger
Sihtasutuse Tartu Jaani Kirik juhatuse esimees:

Elab küll. 2007. ja 2008. aastal oli meil umbes 100 kontserti, 100 muusika­vee­rand­tundi ning 70 kiriklikku talitust ja jumalateenistust.

2009. aastal jäi kontserte pisut vähemaks. Neid oli 90 ringis ja tänavu tõotab plaanide järgi tulla umbes sama palju. Kontsertide ärajätmist põhjendatakse erasektori toetuse vähenemisega. Avalik sektor, linnavalitsus ja kultuurkapital, vähendab natuke, kuid firmad palju.

Kas muusikaelu saaks Jaani kirikus märksa elavam olla?

Kontserte võiks olla rohkem, aga nad võiksid jaotuda aasta peale ühtlasemalt. Praegu on eelkõige väga palju kontserte juunis, juulis ja augustis, kõige tihedam aeg on muidugi detsember. Advendi, hingedepäeva ja ülestõusmispühade kontserdid broneeritakse aasta ette.

Praegu on natukene ruumi järel ka suveks, aga väga teretulnud on kontserdikorraldajad oktoobris-novembris.

Kuidas sihtasutus Jaani kiriku majandamisega hakkama saab?

Masu tõttu ei jaksa me enam talvel kirikut nii palju kütta kui varasemail aastail. Kui veebruarikuusse satuks üks üksik kontsert, oleks selle ajal saalis suhteliselt jahe. Hoiame plusskraadid sees, 2007. aastal hoidsime aga kogu aeg 15 soojakraadi.

Eelarvet pidime kõvasti kokku võtma, lisaks küttekulule ka personalikulu arvelt. Kuid kirik on endiselt avatud aasta läbi teisipäevast laupäevani kella kümnest kuueni. Välja on seega arvatud pühapäev, kui kirik on lahti ainult teenistuseks, ja esmaspäev.

Kui palju tulu teenib sihtasutus ise ja kui palju toetab linn?

Linna toetus on eelarvest umbes kolmandik, omatulu kaks kolmandikku. Omatulust põhiosa on saali rent, aga on ka kastiannetused ja vaateplatvormi piletimüük.

Mis on peale terrakotakujude restaureerimise lõpetamise veel teha, et saaks öelda: kirik on valmis?

Puudu on terrakotad ja kontsertorel. Kummagi kohta pole võimalik öelda kuupäeva, kui need on paigas.

Kindlasti läheb veel aastaid?

Jah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles