Taevaskoja matkatreppi enam endisel kujul kasutusele võtta ei saa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormi ja vihmaga langesid põlispuud kõrge Ahja jõe kalda pealt Emalättele, purustades osaliselt koopa.
Tormi ja vihmaga langesid põlispuud kõrge Ahja jõe kalda pealt Emalättele, purustades osaliselt koopa. Foto: RMK

Mullu suvel seoses Taevaskojas Emalätte juures toimunud varinguga külastajate turvalisuse huvides suletud matkatrepp on endiselt kinni ning treppi endisel kujul enam tõenäoliselt kasutada ei saa.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denksi sõnul on Emalätte juures olev trepp endiselt suletud.

«Allika uuristamise ja liivakivi varisemise tulemusel on trepi kolme külgmise tugiposti toetuspind kadumas ja seda treppi sellisel kujul ei saa kasutusele võtta,» rääkis Denks BNSile. «Kaalume kaitseala valitsejaga võimalust viia trepi asemel rajalõik teist kaudu alla rajale, et Väikse Taevaskoja kohal olev rajaosa oleks ka täielikult kasutatav,» lisas ta.

Tugeva vihma tõttu murdus möödunud aasta juuni lõpus Taevaskojas Emalätte kohalt kaks suurt puud ning tekkis lihe, mis põhjustas Emalätte koopa sissevarisemise. Puude langemine purustas ka mõned matkaraja piirded.

Emalätte koobas asus Väikesel Taevaskojal Ahja jõe ürgoru maastikukaitsealal. Koobas oli suudme osas üle kahe meetri kõrge ja kaheksa meetrit lai. Koopa lõpuosa läks üle kitsaks, läbipääsmatuks tunneliks, mille lõpus algab allikas. Koopa sügavus oli 14 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles