Laulupeo keskmes seisab Miina Härma

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi on arutletud, kas kaks suurt laulupidu peaks toimuma ühel aastal, usub kunstiline juht Riho Leppoja, et see tava peaks jääma.
Kuigi on arutletud, kas kaks suurt laulupidu peaks toimuma ühel aastal, usub kunstiline juht Riho Leppoja, et see tava peaks jääma. Foto: Margus Ansu

Tänavune Tartu laulupidu «Enne ja nüüd» on pühendatud helilooja ja koorijuhi Miina Härma 150. sünniaastapäevale. Pidu leiab aset 7. juunil, kuid tänasest algavad juba mitmed tutvustavad avaüritused.

Miina Härma temaatika on laulupeol esindatud kolmel viisil: ühelt poolt lauludena, teiseks antakse välja juubelialbum ning kolmandaks saab Vanemuises näha teatrietendust.

Kuigi käesolev aasta on Eesti tähtsaima naishelilooja juubeliaasta, polnud varem kokku lepitud, millist pealkirja peaks kandma laulupidu ja kellele oleks see pühendatud. Teoks saava idee pakkus välja tänavuse Tartu laulupeo kunstiline juht Riho Leppoja, kes on palju Härma loominguga kokku puutunud, mistõttu oli teema talle väga südamelähedane.  

«Enne ja nüüd» on Härma ühe tuntuima segakoorilaulu pealkiri. «Mina soovitangi peo raames mõelda selle peale, et kui teeme midagi uut, ärme siis vana ära unusta,» rääkis Leppoja. «Vana ja uus aegade side, siin võib isegi Tallinna laulupeoga «Aja puudutus. Puudutuse aeg» ühist mõelda, sest «Enne ja nüüd» on ka nagu aja puudutus, sellest algusajast kuni tänapäeva.»  

Vana ja uus looming

Tallinna ja Tartu peol on palju ühesugust repertuaari. Viimases tuleb esitusele 46 loomingunumbrit, millest 18 kattuvad üldlaulupeo omadega, need pole kavasse võetud küll Tallinna järgi, vaid lähtuvad peo üldkontseptsioonist. «Palju on tõesti ühist, aga see on paratamatu, sest laulupidusid raamistavad traditsioonilised laulud, näiteks «Koit» või «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,» sõnas kunstiline juht.

«Meil on uudseid, omapäraseid ja originaalseid momente Tartu laulupeol päris palju, seega ei saa öelda, et see oleks Tallinna peo eel- või peaproov,» kinnitas Leppoja.

Tänavu on ka uut loomingut. Meeskoorile on kirjutanud Alo Ritsing uue laulu «Mehed». Heliloojalt Tauno Aintsilt ja luuletajalt Leelo Tunglalt telliti laul «Nüüd», mis raamistab laulupeo üldkontseptsiooni.

Tauno Aints tegi heliloojana laulupeole esimest korda kaastööd aastal 2007, kuid Tartu peoga on ta seotud esmakordselt.

«Kui kunstiline juht konkursi võitis, võttis ta minuga kohe ühendust ning mulle väga meeldisid tema ideed ja loomulikult soovisin koostööd teha,» rääkis helilooja.

Aints sõnas, et «Nüüd» räägib isamaast, ühtsusest ja keelest: «Tungla tekst oli minu jaoks imeline, see inspireeris väga palju,» ütles ta ja lisas, et sageli liigutava teksti puhul hakkab kõrvus muusika kohe helisema, kuigi nootide kirjapanek võtab oma aja.

Kaks pidu samal aastal

«Iga laulupidu peab midagi juurde tooma, ka uut loomingut, ja tuleb loota, et uued lood jäävad ka elama,» rääkis Leppoja. «Me ei saa kindlad olla, kuidas uued laulud vastu võetakse, kuid peab riskima, sest ilma uue loominguta pole edasiminekut.»

«Ma usun, et laulupidudel on oluline tasakaal: et oleks nii uut loomingut kui ka säiliks vanade, traditsiooniliste laulude komme,» lisas Aints.

Viimasel ajal on arutletud, kas ikka teha kaks suurt pidu ühel aastal. Tartu laulupeo kunstilise juhi sõnul on sellised mõtted liikvele läinud lauljate suure koormuse tõttu.

Näiteks on välja pakutud, et järgmine Tartu laulupidu korraldada nelja aasta pärast, kui on Eesti Vabariigi sajas sünnipäev. «2019. aastal tähistaksime Tartus küll 150 aasta möödumist esimesest üldlaulupeost, aga mõtlesime, et võibolla teha seda teises vormis, näiteks suurkontserdiga,» rääkis Leppoja.

Teine mõte on jätkata samamoodi ja korraldada Tartu pidu üldlaulupeo eel. Siinkohal oleks Leppoja arvates vaja üldrahvalikku arutelu, mitte linnavalitsuse otsust.

«Mina isiklikult arvan, et peaks jääma Tartu laulupidu sellelsamal kujul nagu praegu, sest kui me anname ta ühe korra käest ära, siis on karta, et see nii jääbki,» sõnas ta.


Tartu laulupidu

«Enne ja nüüd»

•    7. juunil algusega kell 18.

• Pühendatud Miina Härma 150. sünniaastapäevale.

• 8200 lauljat, pillimängijat ja tantsijat.

   Laulupeo eelüritused

Täna

• Näituse «Tartu laulupeopaigad läbi aegade» avamine ja albumi «Miina Härma 150. Enne ja nüüd» esitlus laulupeomuuseumis.

• Näituse «Tartu laulupeotegelaste klavereid» avamine Maarja kirikus.

2. juunil

• Tartu laulupeo muusikanädala ja Eesti heliloojate festivali avakontsert Jaani kirikus.

3. juunil

• Alo Ritsingu autorikontsert Tartu ülikooli aulas.

4. juunil

• Puhkpillimuusika kontsert «Mürtsub pill» Vanemuise kontserdimajas.

5. juunil

• Tartu tantsupäev.

• Miina Härma laulumängu «Murueide tütar» etendus Vanemuise teatris.

6. juunil

• Tartu laulupeo eelkontsert Vanemuise kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles