Peanäitejuhti meenutab näitus ja infotahvel

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venda Päi 90. sünniaastapäeva puhul on linnaraamatukogu neljandal korrusel näitus, mille vitriinides leidub ka kunagise Vilde-nimelise rahvateatri peanäitejuhi piip ja prillid.
Venda Päi 90. sünniaastapäeva puhul on linnaraamatukogu neljandal korrusel näitus, mille vitriinides leidub ka kunagise Vilde-nimelise rahvateatri peanäitejuhi piip ja prillid. Foto: Kristjan Teedema

Kes on see piibuga mees bareljeefil, mis võtab tuulekojas vastu kohvikusse Truffe sisenejaid? Nüüd saab huviline kunagise kultuuritegelase kohta sealsamas rohkem teavet.

Raeplatsi ja Kompanii tänava nurgamajas käis eelmise sajandi teisel poolel vilgas kultuuritegevus. Eriti silmapaistval kohal oli sealsetest taidluskollektiividest Eduard Vilde nimeline rahvateater, mida juhtis peanäitejuhina Venda Päi.

Tema 90. sünniaastapäeva puhul kogusid kultuurihoone sõprade seltsing eesotsas Maie Perli ja Ene Peikeriga ning Venda Päi järeltulijad kaks aastat materjali, et välja panna kultuuritegelase elu ja tegevust tutvustav näitus.

Linnaraamatukogus

Tartu linnaraamatukogu neljandal korrusel on koridori ja saali seintel hulgaliselt teksti ja pilte ning ka esemeid.

Muu hulgas saab lugeda Venda Päi lavastatuna vaatajate ette tulnud kahe suurejoonelise vabaõhuetenduse kohta. «Tuhandeaastane Tartu» (1980) tähistas Tartu linna 950. aastapäe-va ning «Vivat academia» (1982) Tartu ülikooli 350. aastapäeva.

Mõlema puhul andis oma osa teksti kirjutamisel Hillar Palamets. Nüüdki tuli ta omal jalal kohale ja esitas asjakohase pajatuse.

Väljapanekus on nelja klaasvitriini pandud rekvisiite lavastustest, fotosid, dokumente ja artikleid, Venda Päile kuulunud isiklikke esemeid, nagu näiteks piip ja prillid.

Näitus annab ülevaate Venda Päi (25. mai 1924 – 31. mai 1987) elu- ja loometööst aastatel 1959–1987 Tartu metsakombinaadis ja rahvateatris. Väljapaneku on kujundanud tema kunstnikust poeg Indrek Päi koostöös oma poja Ranno ja tütre Martinega.

Bareljeef ja aknad

Indrek Päi kujundatud on ka pronksist bareljeef Truffe’i kohviku tuulekojas. Reedel lisatud väike infotahvel Venda Päi elu ja tegevuse kohta tutvustab teda tunduvalt rohkem kui senine nimesilt. (Kujunduses juhtunud apsu tõttu tehakse teksti foon lähematel nädalatel ümber.)

Kultuurihoone sõprade seltsing tahab kunagise kultuurihoone au ja kuulsust praegusele põlvkonnale veelgi märgatavamaks teha.

Selleks on plaanis kinnitada hoone Kompanii tänava poolse külje kinnimüüritud akendele fotod selle majaga seotud kultuuritegelastest, nagu näiteks Uno Uiga ja Aadu Regi. «Praegu on valminud esialgsed kavandid,» ütles Maie Perli.

Infotahvel, mis märgib selle maja tähtsust, avati ajaloolisel kultuurihoone seinal sügisel 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles