Näitusel ootab vaatajaid labürint

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel on joonistusi seintel ja labürinditaoliseks kujundatud saali keskosas.
Näitusel on joonistusi seintel ja labürinditaoliseks kujundatud saali keskosas. Foto: Kristjan Teedema

Nooruse galerii on täitnud joonistused, mille autoreiks on Tartu kõrgema kunstikooli tudengid, vilistlased ja õppejõud. Teosed on kujundatud näituseks nii, et keset suurt saali on vaatajate ees midagi labürinditaolist.

Labürint kui sümbol sobib Tartu kõrgema kunstikooli üldainete keskuse õppejõu Ave Avalo sõnul iseloomustama nii sise- kui ka välismaailma, samuti sobib labürindi kujund kirjeldama joonistamist kui kunstiliiki, õppeainet, vaadatavaid asju näituseruumis.

Joonistusi sadakond

Joonistamine iseenesest on Avalo arvates meditatsiooniline tegevus, kuid selle oskuse omandamine võib olla nii umbteedega eksirännak kui ka rahulik kindel kulgemine täiuslikkuse poole – sõltub joonistajast ehk rändajast.

Näituse «Labürint» vaatajad saavad ise otsustada, millises teekonna osas on parajasti joonistaja olnud, kui tema käe all on valminud pilt, mis nüüd on Nooruse galeriis välja pandud.

Joonistusi on sadakond, enamasti kõik suured.

Teoste peategelane on inimene. Galerii uksest sisse astuja näeb joonistatud käsi ja sõrmi, tagapool lööb särama inimene oma täies ilus. Leidub kümnete kaupa naisakte, ka alasti mehi. Mõnel joonistusel on kaks, kolm, neli ja rohkemgi inimest.

Leidub muidki teemasid. Nii näiteks on saali tagaossa koondatud ühele seinaosale natüürmordid.

Näituselabürindist lahkujat ootab ees tuba teostega, mille autorid on õppejõud Eve Eesmaa, Udo Vool, Nadežda Tšer­nobai, Ave Avalo, Anne Ruda­novski, Eero Ijavoinen ja Sirje Petersen. Muidugi võib ka just sellest väljapaneku osast näituse vaatamist alustada.

Järgmised näitused

Joonistusi näeb Nooruses maikuu viimase päevani. Seejärel valmistuvad tänavused kõrgema kunstikooli lõpetajad oma lõputööde kaitsmiseks. Väljapanekut neist saab vaadata galeriis 10. juunist 12. juulini.

Pärast puhkusenädalaid avab Noorus uksed 4. augustil näitusega 1969. aastal Tartu kunstikooli lõpetanud sõpruskonna töödest. Väljapaneku koostab Mari Nõmmela.


Mai lõpuni

• Galeriis Noorus (Riia 11) saab 31. maini vaadata näitust «Labürint».

• Väljapanekus on Tartu kõrgema kunstikooli tudengite, vilistlaste ja õppejõudude joonistused.

• Näituse on koostanud Tartu kõrgema kunstikooli joonistamise õppejõud Udo Vool, Nadežda Tšernobai, Eve Eesmaa ja Ave Avalo ning kujundanud Madis Liplap.

• Plakati on kujundanud Rein Maantoa, ruumilise terviku loonud Peeter Peedosk ja Teet Papson.

• Noorus on avatud teisipäevast laupäevani kell 10–17, sissepääs kõikidele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles