Arhitektuuriosakonna juhi tool kõigub

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Mäesepp sai Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhatajaks mullu juunis.
Andrus Mäesepp sai Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhatajaks mullu juunis. Foto: Kristjan Teedema

Vähem kui aasta tagasi Tartu arhitektuuri ja ehituse osakonna juhatajaks valitud Andrus Mäesepp on ametist ilma jäämas, sest linnajuhid pole tema tööga rahul ja vajalike juhiomaduste puudumine pärsib osakonna tööd.

Valdkonna vastutav abilinnapea Jarno Laur jäi kommentaaride küsimise peale tavatult kidakeelseks, öeldes, et vara veel ja ootame ära. Ta viitas ka, et neil on Mäesepaga omavaheline kokkulepe, millega ta on seotud.

Mäesepp ise oli eilseni puhkusel. Telefonivestlusel ütles ta, et ei soovi nendel teemadel rääkida.

Nii ei olnud temalt võimalik kommentaare saada ka linnapea Urmas Klaasi krundil abihoone ehitusõiguse andmisel tehtud vigade kohta, kuid raekojast kinnitati, et Mäesepa töökoht pole ohus sugugi mitte selle vahejuhtumi tõttu, vaid taust on pikaajalisem.

Autoriteedita

Mäesepp sai ametisse läinud aasta juuni alguses pärast seda, kui Oa tänava skandaal oli ametist viinud eelmise juhi Karin Raidi.

Kohe tekitas küsimusi tõsiasi, et uuel osakonnajuhatajal ei ole kõrgharidust, ehkki selle vajalikkus oli nimetatud konkursitingimustes ja on nimetatud ka ametijuhendis. Teine oluline nõue oli juhtimisalane töökogemus.

Volikogus selleteemalisele arupärimisele vastates ütles toonane linnapea Urmas Kruuse, et kandideeris üksteist inimest, neist üheksal kandidaadil, sealhulgas valituks osutunul, oli erialane kõrgharidus omandatud või omandamisel ning vaid kahel oli ka juhtimiskogemus.

«Konkursi võitja Andrus Mäesepp õpib Eesti maaülikoolis linna- ja tööstusmaastike korraldust,» vastas Urmas Kruuse siis.

Praegu kõlavad aga etteheited – ametiisikud ei olnud valmis kommentaare andma oma nime all – põhiliselt kahes liinis. Esiteks, et osakonda on halvasti juhitud, et mitte öelda: seda ei juhita. Osakonnajuhatajal pole autoriteeti ja tema üle naerdakse.

Linnavalitsus kahvlis

Ajalehele on nimetatud tööd pidurdava asjaoluna, et osakonnajuhataja ei usalda piisavalt oma alluvaid, kuid ise kõigega tegelemiseks on materjalide ja info hulk liiga suur.

Teiseks, et osakonnajuhatajal pole erialast ettevalmistust ning kuivõrd ei ole ka otsustamisjulgust, siis asjaajamine venib, mis toob linnavõimudele etteheiteid.

Probleemina toodi ka välja, et uudset elektroonilist ehitusdokumentide halduskeskkonda ei ole õnnestunud tööle saada.

Postimehele antud kommentaarides on öeldud, et kuigi Mäesepal on mitmed ametijuhendis toodud nõuded täitmata, ei saa see olla töösuhte lõpetamise aluseks, sest linnavalitsus oli teda ametisse kinnitades sellest teadlik.

Niisiis oleks linnavalitsuse soov töösuhe lõpetada poolte kokkuleppel, kuid ei ole teada, milline on selles küsimuses Mäesepa vaade. Mäesepp naaseb täna puhkuselt tööle, see peaks küsimuses selgust tooma.

Radikaalsema lahendusena on nimetatud struktuurimuudatust viisil, et arhitektuuri ja ehituse osakonna juhi koht praegusel kujul üldse kaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles