KGB muuseumis avatakse näitus «Kirjad Salale»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 21. mail kell 16 avatakse Tartus KGB kongide muuseumis dr Jill Vexleri (USA) kureeritud näitus «Kirjad Salale».

Näitus kajastab valusat peatükki Poola päritolu juuditari Sala Carncarzi minevikust. Sala oli Teise maailmasõja ajal vangistuses seitsmes sunnitöölaagris. Ta hoidis ta alles kõik kirjad, mis tema pere ja lähedased talle viie laagriaasta jooksul saatsid. 

Pärast vabanemist ei rääkinud Sala oma minevikust ja alles 50 aastat hiljem avaldas ta tütrele rohkem kui 350 alleshoitud kirja, fotot ja dokumenti. Sala lugu räägib noore naise elust ja katsumustest sõja-aastatel. Kirjadest kajastub juutide elu okupeeritud Poolas ja sunnitöölaagrites toimunu. Näitusel linastub iga päev lühifilm holokaustist «Best Friends Forever» ja ERRi intervjuud Isidor Leviniga.

4. ja 18. juunil kl 14 näidatakse dokumentaalfilmi «Otsides Kalmanit», mis räägib väikese poisina sõja ajal getost kaduma läinud Kalmani elust. Film on ingliskeelne, poolakeelsete subtiitritega.

Näituse toomist Eestisse on korraldanud okupatsioonide muuseum koostöös Poola Vabariigi ja Ameerika Ühendriikide suursaatkonnaga. Näitus jääb KGB kongide muuseumis avatuks juuni lõpuni. Sissepääs näitusele muuseumipiletiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles