Algavad kaasava eelarve arutelud

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kaasav eelarve.
Tartu kaasav eelarve. Illustratsioon: Graafika: TPM

Eelmisel reedel lõppes kaasava eelarve ettepanekute kogumine. Ideid esitati tänavu 92 ning järgmine samm on esitajatega kohtumine ja arutelud.

Kõige populaarsemateks osutusid tänavu Anne kanali ja Emajõega seotud ettepanekud ning samuti mänguväljakute rajamine ja ürituste korraldamine.

Tartu abilinnapea Kajar Lember ütles, et alati võiks ideid rohkem olla, kuid usub, et tänavused ettepanekud on eelmise aastaga võrreldes põhjalikumad.

«Sel aastal on ideed sisulisemad, järgmine samm on hakata analüüsima ja arutlema, kui palju neist on sellised, mis jäävad kaasava eelarve sisse ja kas seal on analoogseid ideid, mida ühendada,» rääkis ta.

Lõpphääletusele 25 ideed

Abilinnapea ütles, et ei soovi ideid ette kommenteerida ja öelda, mis on hea või halb. Ta lisas, et oluline on rahulikult ettepanekuid vaadata ja mõelda, mis vastavad tingimustele ning mis mitte.

«Korra püüame kõigi ideede esitajatega suhelda ning seejärel hakkavad sisulised arutelud, kuid lõpuks soovime lõpphääletusele välja valida 25 ideed,» rääkis ta. «Me ei soovi mõelda selles võtmes, kuidas paljudele ideedele joon peale tõmmata, vaid kuidas neid teostada.»

«Juhul kui rahvas tahab ja hääletab näiteks klaasist linnapeakuju kasuks, siis on see rahva otsustada. Iseenesest on tegemist investeeringuga avalikus linnaruumis, seda välistada ei saa, aga loodan, et selle rahaga saab midagi praktilisemat teha,» rääkis Lember.

Sellel aastal on hääletamissüsteem teistsugune. Näiteks ühe hääle asemel saab anda kolm. Samuti pole jooksvalt võimalik vaadata, millised ideed on toetust saanud.

Lember ütles, et eelmisel aastal saadi oluline õppetund, sest tekkis kaks suveräänset liidrit ja tulemus oli see, et teistele ideedele enam hääli ei antud. «Kes ikka tahab anda häält ideele, mis nagunii läbi ei lähe. Me loodame, et uus süsteem teeb hääletuse natukene põnevamaks,» lausus ta.

Lemberi sõnul on selle aasta üks mõtteid veel panna 70 000 euro piir, et teostada vähemalt kaks ideed.

Abilinnapea sõnul tulevad tänavu eksperdiarutelud, millesse kaasatakse valdkonna spetsialistid. Ta lisas, et mõte on kaaluda läbi plussid ja miinused ning mõelda, kuidas ideid võimalikult hästi esile tõsta.

Avalikes huvides

«Ma olen nõus sellega, et mullu oleks võinud eksperdirühma rohkem kaasata. Põhitingimus on tegelikult see, et saab ka sündmuse esitada, aga kui me räägime investeeringutest, peaks see olema võimalikult palju avalikes huvides, piiri on aga hästi raske tõmmata,» sõnas abilinnapea.

Juba teist aastat oli tartlastel võimalik otsustada, kuidas kasutada 140 000 eurot linnaeelarve raha, see on üks protsent Tartu investeeringute eelarvest. 2014. aasta kaasava eelarvega investeeris Tartu linn kultuurikvartali esitlustehnikasse.

2015. aasta kaasav eelarve

• 92 ideed

• 1.–15. mai – ideede kogumine

• juuni – arutelud

• juulist septembrini – ideede tutvustamine

• oktoober – hääletamine

• 2015 – idee elluviimine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles