Valgas soovitakse taastada Adamsoni loodud vabadussammas

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga vabadussamba projekt ja makett.
Valga vabadussamba projekt ja makett. Foto: Valga linnavalitsus

Valgas plaanitakse taastada Amandus Adamsoni loodud vabadussammas ning eile tutvustati huvilistele kuni seitsme meetri kõrguseks plaanitava monumendi projekti ja maketti.

Projekti üldjuht ja konsultant, ehitusinsener Toivo Erilt sõnas, et linnapargis seisnud ausammas oli Valgamaa tähtsaim ning sellest kujuneks Valga visiitkaart praegugi, vahendab Valga linnnavalitsus.

Sammas taastatakse vanade fotode järgi. «Kahjuks pole säilinud ühtegi monumendi tükki,» tõdes Erlit.

Kuni seitsme meetri kõrguse monumendi ja seda ümbritseva haljastuse maksumuseks võib erinevatel hinnangutel kujuneda kuni 1,8 miljonit krooni. Ka Valga linn lubas omalt poolt vabadussamba valmimisele õla alla panna. «Valga linn toetas 200 000 krooniga maketi ja projekti valmimist. Kui leitakse pearahastaja, proovib kindlasti ka linn omalt poolt aidata,» kinnitas Valga linnapea Ivar Unt.

Vabadussõja monument loodeti avada juba käesoleva aasta 11. oktoobril, kuid pearahastaja puudumisel võib monumendi avamine lükkuda edasi järgmise aasta augustisse Valga Militaarfestivali päevadele.

Mälestusammas avati 11. oktoobril 1925. aastal kuulsa väejuhi Julius Kuperjanovi 24. sünnipäeva puhul. 1940. aasta 21. septembri õhtul lõhuti sammas nõukogude aktiivi poolt. Ausamba alus õhiti hiljem päise päeva ajal.

Annetusi Valga vabadussamba jaoks oodatakse AS Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni Swedbank’i kontole 221049073178 märksõnaga - vabadussammas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles