Tudengisport vallutab linna

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SELLi mängude sekretariaadi juht Anniki Inno hoolitseb, et kõigil mängudel osalejatel oleksid kaelakaardid.
SELLi mängude sekretariaadi juht Anniki Inno hoolitseb, et kõigil mängudel osalejatel oleksid kaelakaardid. Foto: Kristjan Teedema

Reedel algavad Tartus SELLi üliõpilasmängud, kus võistleb rohkem kui 1500 sportlast üle kogu maailma. Esimest korda võetakse üliõpilastelt ka dopinguproove.

SELLi mängude eesmärk on eelkõige propageerida üliõpilaste hulgas spordiharrastust ja tihendada rahvusvahelisi kontakte. «Oluline on esile tõsta üliõpilassporti ja hariduse tähtsust sportlaste seas,» ütles Eesti akadeemilise spordiliidu (EASL) juhatuse esimees Ants Veetõusme.

Tudengimängudel on kaks voolu. Neist ühte esindab Leedu, kes panustab tippspordile ja vähem amatöörspordile, rääkis Veetõusme. Aga näiteks soomlastele on olulisem mängude lõbusam pool, mistõttu nad väga palju tippspordile tähelepanu ei pööra. «Eesti ja Läti on vahepealsed, kellele mängud tähendavad nii lõbu kui ka tipptasemel sporti,» ütles ta.

«Mängudel on osalenud olümpiavõitjaid ja kui vaadata kergejõustiku ja ujumise rekordeid, siis on need üliõpilasmängudel paremad kui mõned Eesti rekordid,» sõnas Veetõusme. Gerd Kanter on üks, kes on kergejõustikus SELLi mängude rekordi omanik, ülejäänud on põhiliselt lätlased ja leedulased.

Kuigi osalejaid on tänavu paljudest riikidest, on Veetõusme sõnul üliõpilasspordis konkurents suur. Alguses oli tulijaid rohkem, kuid tudengid on valivad ja planeerivad, kuhu võistlustele minna, rääkis ta. Üks põhjuseid on suve lõpus peetavad Euroopa üliõpilasspordiliidu (EUSA) mängud.

Lootus 40 esikohta

«Ma arvan, et kokku võiks Eestisse seekord jääda umbes 40 esikohta, mis on rohkem kui kümme protsenti. See oleks hea tulemus, aga kas selle saavutame, on iseasi,» rääkis Veetõusme.

«Eestis on mängud alati meile edukamad olnud, aga välismaal oleme saanud viimastel aastatel kõikide alade peale kõigest 15 esikohta. See pole kuigi palju, kuid tegelikult on tase  tugev ja kes tahab ikka võita, peab kõvasti pingutama,» ütles ta.

SELLi mängudel on nii tippe kui poolamatööre. Pallimängudel pole eestlased viimastel aastatel edu saavutanud, kuid seekord on Tallinna tehnikaülikool eesmärgiks seadnud saada esikoht nii võrk- kui ka korvpallis.

«Kergejõustikus võistleb kettaheitja Märt Israel ja sealt võiks tulla medal ning judos loodame Juhan Mettise peale,» ütles Veetõusme. Ka korvpall ja võrkpall võiks tema hinnangul olla need alad, kust kindlasti medal saada.

Dopinguproovid

Esimest korda võetakse SELLi mängudel dopinguproove. Mõtte algatajaks olid Veetõusme sõnul Eesti jõutõstjad, kes kardavad, et mõne teise riigi tõstjad kasutavad dopingut.

«Dopinguproov on suhteliselt kallis: üks proov maksab 500 eurot. Kaalusime alguses rahaliselt, sest me ei tahtnud seda kulu teha, aga Eesti jõutõstjate liit pani oma õla alla ning lõpuks ka soomlased otsustasid toetada, nii see otsus sündiski,» rääkis ta.

Dopinguproove ei võeta kõigilt mängijatelt. «Hea tava on selline, et võetakse proov paarilt võitjalt ning veel mõnelt loosiga,» ütles Veetõusme. Ka kõikide alade võitjatelt proovivõtmine oleks liialt kulukas, sest neid on üle 300.

Veetõusme sõnul on dopinguteema praegu väga aktuaalne ja seega peab ta oluliseks, et mängud oleksid dopinguvabad ja sportlased saaksid võistlustel koha, mille nad on auga välja teeninud. «Juba fakt, et siin võetakse dopinguproov, on märkimisväärne, ja ma usun, et see annab ka signaali teistele SELLi riikidele, et tulevikus võtta dopinguproovi,» rääkis Veetõusme ning kinnitas, et doping pole sugugi sportlaste hirmutamiseks.

Juttu sporditehnoloogiast

Üliõpilasmängude raames toimub täna õhtul Ahhaa teaduskeskuses konverents, kus arutletakse, kuidas tehnoloogia areng on muutnud sportiva inimese elu ning millised on peamised võimalused tehnoloogiliste vahendite abil parandada tulemusi.

SELLi Tartu üliõpilasmängud kestavad 16.–18. maini, parimate tulemuste nimel võistlevad tudengid kümnest riigist. Mängud avab ametlikult reedel õhtul Kaarsilla juures president Toomas Hendrik Ilves. Võistlused on kõigile pealtvaatajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles