Kohus tühistas 38 aasta eest sõlmitud lepingu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sügaval nõukogude ajal sõlmitud ühise tegevuse leping Põltsamaa toonase keskkooli ja autokooli vahel enam ei kehti, otsustas Tartu ringkonnakohus ning andis ruumid munitsipaalkooli käsutusse.

Põltsamaa ühisgümnaasium otsustas 2000. aasta septembris autoõpetuse oma õppekavast välja võtta. Lille tänav 2 ruume jäi aga edasi kasutama mittetulundusühing Autom Põltsamaa Liiklusklubi.

Kohtuotsusest nähtub, et vaidlus ruumide kasutamise õigusliku aluse üle tekkis 2010. aasta juunis, mil raad otsustas, et liiklusklubi peab koolile kuuluvad ruumid vabastama. Liiklusklubi omakorda leidis, et need ruumid mitte üksnes ei kuulu koolile, vaid et nemad on ruumide kaasomanikud.

Raha ehituseks

Liiklusklubi asus seisukohale, et ruumid on kasutuses 1976. aasta kevadel sõlmitud ühise tegutsemise lepingust tekkinud õigussuhte alusel.

Nimelt eraldas auto-motoühingu Autom alluvusse kuulunud Põltsamaa liiklusklubi 20 000 rubla, et ehitada ühiselt koos tolleaegse Põltsamaa keskkooliga autoõpetuse õppehoone. Jõgeva haridusosakond lisas summale 67 000 rubla.

Hoone sai valmis 1980. aastal ning Autom kasutas neid ruume tasuta tänini.

Liiklusklubi väitel on tema auto-motoühing Autom Jõgeva õigusjärglane, mistõttu on talle üle läinud ka tolleaegsest lepingust tulenevad õigused. Muu hulgas õigus kaasomandile.

Mullu veebruaris otsustas Tartu maakohus, et Autom Põltsamaa Liiklusklubi ei ole Eesti NSV auto-motoklubi Autom Jõgeva klubi õigusjärglane.

Liiklusklubi on kasutanud ruume alates loomisest aastal 1991, kuid kuna nende kasutamiseks pole sõlmitud lepingut, pole liiklusklubile antud ka õigust õppehoone ruume kasutada.

Liiklusklubi kaebas maakohtu otsuse edasi, kuid samale seisukohale jäi tänavu mais ka Tartu ringkonnakohus.

Keeruline vaidlus

Kohtuvaidluses Põltsamaa linna esindanud Advokaadibüroo Rask vandeadvokaat Ramon Rask ütles, et tegemist oli väga keerulise omandisuhte vaidlusega: «Nii Tartu maakohus kui Tartu ringkonnakohus leidsid aga, et MTÜ-l Põltsamaa Autom Liiklusklubi puudub õigus Põltsamaa ühisgümnaasiumi ruumidele ja autokoolil tuleb need vabastada.» Kohtuotsus on jõustunud.

Otsust võivad pooled vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul. Kas liiklusklubi plaanib otsuse edasi kaevata, ei õnnestunud Tartu Postimehel eile telefonitsi asutuse esindajalt küsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles