Linnupeletid vaikivad veel paar kuud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinna üles pandud linnupeleti.
Tartu kesklinna üles pandud linnupeleti. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinna parkides elavad varesed ja hakid saavad südasuveni häirimatult oma asju ajada, sest seni püsivad kolm uhiuut ülesseatud linnupeletit vagusi.

«Saime keskkonnametilt loa, mille järgi võime linnupeletid tööle panna 16. juulist,» teatas Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason. Pärast sisselülitamist hakkavad keskkonnaametnikud ja ornitoloogid jälgima, mis mõju peletid lindudele avaldavad. «Eks siis näeme, kas need võivad tööle jääda,» märkis Mart Lukason. Väljaantud loa alusel võivad peletid sulelisi kesklinna käidavatest kohtadest eemale tõrjuda 16. juulist 1. märtsini. Riigimetsades kestab lindude ja loomade pesitsusajal kevadsuvine raierahu kaks kuud ehk aprilli keskpaigast juuni keskpaigani. 

Tartu linnavalitsus eraldas varakevadel reservfondist 7770 eurot kesklinna kolme päikesepatareil töötava linnupeleti soetamiseks ja paigaldamiseks, sest tartlased on aastaid kurtnud, et kesklinnas on linnud pingid täis roojanud ning puutumata pole jäänud ka inimesed. 

Hakkide ja vareste hädakisa kuuldavale laskvad 200-meetrise tööraadiusega linnupeletid pandi Kaubahoovi, Vabaduse ja Ülejõe parki. Vabaduse puiestikus ja Ülejõe pargis asuvad künnivareste pesitsuskolooniad, Kaubahoovi platsil ööbivad hakid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles