Tasuta kuivained tõid rahva sappa

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel tulid abivajajad Puuetega Inimeste Koja ukse taha, et saada tasuta jagatavat jahu ja neljaviljahelbeid.
Reedel tulid abivajajad Puuetega Inimeste Koja ukse taha, et saada tasuta jagatavat jahu ja neljaviljahelbeid. Foto: Sille Annuk

Reede ennelõunal vonk­­les Puuetega Inimeste Koja ukse taga Rahu tänaval pikk järjekord, seal anti abivajajatele tasuta ära üle viie ja poole tonni jahu ning neljaviljahelbeid.


«Me võtsime oma liikmetele ära,» seletas seenioride klubi Hõbehelk juhatuse esimees Harry Ahland kõrguvat pakikuhja. Nii ei jäänud ilma ka need Hõbehelgi liikmed, kes ise reedel järjekorda seisma tulla ei saanud.

Tartu Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Senta Michelson rääkis, et teisedki liikmesorganisatsioonid palusid enda jaoks pakid kõrvale panna, et pärast toiduained oma inimeste vahel ise ära jagada.

Michelsoni sõnul on see mitmes mõttes hea – ilma ei jää need, kellel abi tõesti vaja on, ja teisalt on ka ukse taga vonklev järjekord lühem.

40 tonni toiduaineid

Igale inimesele anti viis kilo toiduaineid – kolm kilo jahu ja kaks neljaviljahelbeid. Reedel alustasid jagamist Puuetega Inimeste Koda ja sotsiaalabiosakonna piirkonnakeskused, järgmisel nädalal alustab toidupank.

Michelsoni sõnul on alati ka neid, kes igast jagamispunktist tagavarasid kogumas käivad, ja just sellised inimesed hakkavad sotsiaaltöötajat sõimama, kui arvavad, et liiga vähe antakse või kui selgub, et nad on liiga hilja jõudnud ning toiduained on juba jagatud.

 möödus päev ilma selliste vahejuhtumiteta. «Kõik olid väga viisakad,» oli Michel­­son rahul.

Hommikul prognoosis Michelson, et kella neljaks on helbed ja jahu otsas, kuid tööpäeva lõpuks selgus, et järele jäi veel umbkaudu 300 kilo, mis jagatakse ära täna.

Linnavalitsuse sotsiaalabiosakonna peaspetsialist Indrek Rohtla rääkis, et sel suvel tuleb PRIA ja Punase Risti kaudu taotletud toiduabi üle 40 tonni, eelmisel aastal oli kogus umbes 24 tonni.

«Me prognoosisime, et seoses raske majandusliku olukorraga võib olla neid inimesi rohkem, kes seda abi vajavad,» ütles Rohtla.

Makaronid tulekul

Jaotuspunktid jagavad toitu peamiselt oma sihtrühmadele. Kui abi vajab aga inimene, kes ei kuulu neist ühtegi, siis tema võib minna mõnda sotsiaalabiosakonna piirkonnakeskusesse, kust ta siis edasi suunatakse, rääkis Rohtla.

Juuli lõpus jõuab Tartusse ka 15 tonni makarone, mida ha­­katakse abivajajatele jagama juuli lõpus või augusti alguses. Täpsem info jaotamise kohta tuleb siis, kui toiduained on kohal.

Toiduabi jagamine
• MTÜ Iseseisev Elu (toidupank Staadioni 48) alustab abiandmist 30. juunil kl 13–16. Abi saavad Tartu linnas toetusi taotlevad inimesed, laenuvõlglased ja teised väga raskes majanduslikus olukorras inimesed.
• Tartu laste turvakodu (Tiigi 55) alustab abijagamist augustis (peamiselt lasterikkad pered).
• SA Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskus (Staadioni 52, ainult psüühikahäiretega inimesed ja päevakeskuse kliendid).
• Eakate ühendus Kodukotus (Staadioni 48) jagab abi alates 21. juunist (raskes majanduslikus olukorras eakad).
---------------------------------------------------

Toidupank ei saa veel vedama

Märtsis andis linn MTÜ-le Iseseisev Elu ruumid, et Tartus võiks alustada toidupank, mis vahendaks kauplustest lõppeva lubatud müügiajaga kaupu puudust kannatavatele inimestele. Aprillis alustama pidanud toidupank ei ole aga senini õiget hoogu sisse saanud.

Iseseisva Elu juhatuse esimehe Maire Koppeli sõnul sõltub kõik kauplustest. «Kauplused, kes meile eelmisel sügisel kaupa pakkusid, nüüd enam ei paku. Nüüd on neil õigus hästi suuri allahindlusi teha,» rääkis Koppel, et olukord on vahepeal nende kahjuks muutunud.

Kauplused annaksid heameelega kiiresti riknevat kaupa. Näiteks praegu oleks võimalik jagada võid ja määrdemarga­­riini, kuid need nõuaksid säilitamiseks eritingimusi, mida toidupanga laoruumides ei ole.

Asi ei ole aga lootusetu, Koppeli sõnul on loodud kontakt Euroopa toidupangaga ning sealt on lootust abi saada. Kindlaid kuupäevi Koppel aga lubada ei osanud. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles