Vallad ehitavad jalameestele teid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhja aleviku Tartu-poolses otsas alustas Elva Kommunaal Grupp teisipäeval Puhjast Kiigemäeni viiva kergliiklustee rajamist. Eile hommikul tegid Kuldar Grünvald (vasakul) ja Meelis Taavitsa võsast platsi puhtaks tee algusse rajatavale väiksele parklale.
Puhja aleviku Tartu-poolses otsas alustas Elva Kommunaal Grupp teisipäeval Puhjast Kiigemäeni viiva kergliiklustee rajamist. Eile hommikul tegid Kuldar Grünvald (vasakul) ja Meelis Taavitsa võsast platsi puhtaks tee algusse rajatavale väiksele parklale. Foto: Margus Ansu

Puhja külje all  ragistasid sae- ja kopamees eile võsa kallal,  jaanipäevaks on seal väike parkla, kust algab Kiigemäeni viiv jalakäijate ja ratturite tee. Teisedki Tartumaa vallad teevad kondimootoriga liiklejate elu ohutumaks.

«Alevikus on meil riigi ehitatud jalgtee olemas, varsti saavad inimesed ka Puhjast Tartu poole ohutumalt kõndida,  rattaga sõita või tervisesporti teha,» ütles Puhja vallavanem Mikk Järv. «Alguses arvati küll, et kes seda teed kasutama hakkab. Aga Haagel on hea näide olemas – teed tee, tulevad kohe ka kasutajad.»

Puhjast Kiigemäeni ehk Mõisanurme küla bussipeatuseni viiv kolme meetri laiune jalakäijate ja ratturite tee on 2,3 kilomeetrit pikk, see ristub vaid kahe sissesõiduteega. Maaküsimused on lahendatud: muist vajalikust maast ostis vald omanikelt, muist võttis kasutusvaldusse ning oli neidki maaomanikke, kes andsid maa tasuta kasutamiseks.

Tartu–Viljandi maantee äärde tuleva jalakäijate ja ratturite tee ehitamiseks kulub ligi 240 000 eurot. Lõviosa ehk 85 protsenti sellest sai Puhja vald Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu siseministeeriumi kergliiklusteede toetusskeemist.

Töö käib ka mujal

Sama toetust eraldati Tartumaal ka Tartu, Haaslava, Tähtvere, Luunja ja Konguta vallale. Tähtvere valla töö sai tehtud juba läinud aasta sügisel, kui Ilmatsalus valmis 2,2-kilomeetrine kergliiklustee.

Tartu vald ehitab novembriks 320 000-eurose toetuse ja omalt poolt lisatud 380 000 euroga Jõgeva maantee ääres valmis Tartu–Lähte kergliiklustee 6,3-kilomeetrise lõpulõigu Maramaalt Lähtele.

Luunja vald teeb kergliiklustee Põvvatu ja Luunja vahele ning õige pea algab Haaslava vallas Kurepalust Roiuni viiva 2,6-kilomeetrise jalakäijate ja ratturite tee rajamine, mis peaks valmima 1. augustiks. Selleks tööks kulub 250 000 eurot, millest 180 000 eurot on toetus ning ülejäänud valla raha.

«Praegu lahendame koos Luunja vallaga üht ühist muret,» rääkis Haaslava vallavanem Priit Lomp. «Meil jääb Kurepalus tiheda asustuse tõttu üks lõik teest riigi maale, kuid selle projekti järgi pole riigi maale ehitamine abikõlblik. Püüame koos Luunja vallaga riigile mõistust pähe panna, sest nende tingimuste järgi läheks vallal tee ehitamine kallimaks. Samas täidab vald ju riigi ülesannet – riigi asi on oma maantee kõrval inimeste ohutuse tagamine.»

Läbirääkimisi peab ka Konguta vald, mis kavatses riigi toel ehitada Annikorust Puhja poole viiva 4,1-kilomeetrise kergliiklustee.

«Toetus eraldati mitu aastat tagasi, pärast seda algas projekteerimine ning nüüd on tööde hinnad nii palju kallinenud, et esialgu arvestatud rahaga ei saa nii pikka kergliiklusteed kuidagi teha,» selgitas Konguta vallavanem Aivar Õun. Nii taotleski Konguta vald tee lühendamist, kuid kas seda lubatakse teha või ei, pole veel otsustatud.

Kaks teetööd korraga

Puhjast Kiigemäeni viiv kergliiklustee saab asfaldi alla jaanipäevaks, kõik tööd lõpevad seal  juulis.

Jaanipäevaks lõpetab AS Tref ka Puhjas peatänava, lasteaiani ja poeni viiva 400-meetrise Nooruse tänava põhjaliku remondi. Eile ehitasid töömehed seal sajuveesüsteemi. «Vihmavesi jooksis tänavalt kortermajade ette, nüüd saab see mure lahendatud,» ütles Mikk Järv. Lisaks tehakse tänava äärde korralikud parklad ning lasteaia ette autodele peatumiskohad.

Nooruse tänava põhjalikuks remondiks läheb 240 000 eurot, sellest 220 000 eurot võttis Puhja vald laenuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles