Roman Sikora: teater peaks tegelema reaalsete probleemidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriklubis Arhiiv toimus Prima Vista raames vestlusõhtu näitekirjanik Roman Sikoraga.
Kultuuriklubis Arhiiv toimus Prima Vista raames vestlusõhtu näitekirjanik Roman Sikoraga. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kirjandusfestivali Prima Vista tänavune külaline, Tšehhi näitekirjanik Roman Sikora peab praegu VAT teatris mängitavat enda näidendit «Masohhisti pihtimus» üheks südamelähedasimaks.

Peale Tallinna on see näidend mängukavas ka Berni ja Praha teatrites. Prima Vista vestlusõhtul ütles Sikora, et väga raske on kirjutada näidendit, mis tõepoolest edu saavutab, ja ta usub, et see on võimalik korra kümne aasta jooksul.

Ta tunnistas, et vahetult enne mõne uue näidendiga alustamist on ta sageli tõsiselt millegi peale vihastanud ning kui olla hirmus tige, tuleb naerda, selle asemel et kellelegi midagi halvasti öelda.

«Olen kaua aega mõelnud, miks palju inimesi Tšehhi ühiskonnas valib poliitilisi parteisid, kes tegelikult nende huvide eest ei seisa, vaid töötavad huvidele vastu. Sellega seoses tekkis mul ka masohhisti kuju,» rääkis ta.

Näitekirjanik arvestas enda sõnul sellega, et kõnealust näidendit tuleb kohandada iga riigi oludele ja poliitikategelased mõjuvad lihtsalt sümbolitena.

Sikorat kutsutakse küll aktivistiks, küll nartsissistiks. Enda sõnul pole ta keegi nendest, kuid tunnistab, et terve hulga nimetusi on talle külge kleepinud pigem ajakirjandus ja kriitikud.

Teatrikunst peakski tema hinnangul olema pisut anarhistlik ning kõik parteid ja riigivõim peaksid teatris saama võrdselt kajastatud.

«Teater peaks vaatama reaalsetele probleemidele silma, hoolimata sellest, kuidas võiksid need inimestele mõjuda. Poliitikas on asju, millest saab kirjutada lõpmatuseni ning olen karjääri jooksul avastanud, et kui midagi poliitikast kirjutada, siis see tegelikult ka juhtub,» selgitas Sikora.

Tal on võimudega palju pahandusi ette tulnud ning ta on näiteks tülli läinud teatri juhiga, kelle näidendi kohta kirjutas halva arvustuse.

Ja kõige tipuks on etendatud tema näidendit, mis rääkis Tšehhi endise presidendi Václav Klausi riiklikest matustest, kuigi too elab. Presidendi kantseleist kirjutati seejärel, et midagi kohutavamat pole ta oma elus näinud ning Sikora nimetati rahvavaenlaseks, suurem osa rahvast sai aga tänu etendusele palju naerda.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles