Linn ootab tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskused ja tänavad on muredega noorele kodu asendajaks.
Kaubanduskeskused ja tänavad on muredega noorele kodu asendajaks. Foto: Sille Annuk / illustratsioon

Mobiilne kontaktnoorsootöö on Tartus praegu käima läinud katseprojektina ja kuigi lootust on, ei ole praegu veel teada, kas linn seda järgmisest aastast ise toetama hakkab.

Kuigi MoKo teenust toetatakse peamiselt projektirahast, andis linn selleks ka oma panuse. Projekti korraldava Tähe noorteklubi juhatuse liige Triin Raudoja  rääkis, et kokku saadi päris suur summa, 6000 eurot palgarahadeks ja veel 4000 selleks, et Lille maja noortekeskuse keldris remontida spetsiaalne ruum rühmatööde tegemiseks.

Praegu ei ole siiski veel kindlust, mis saab edasi. Kas linn leiab, et see teenus on piisavalt vajalik ja rahastab seda vajalikus mahus, või peaks Tähe klubi hakkama otsima muid variante.

Liiga värske

Abilinnapea Tiia Teppan  rääkis, et kolm kuud on praegu veel liiga lühike aeg, et teha põhjapanevaid järeldusi.

«See projekt on ju alles hiljaaegu käivitunud ja praegu ei saa veel öelda kardinaalselt ei või jah. Aga esimene mulje on, et see mobiilne noorsootöö on väga jumekas,» arvas ta. «Sellest võib saada väga hea abimees meie noorsoopolitseinikele, turvatöötajatele ja võibolla ka koolidele.»

Teppan ütles, et soov teenust järgmisel aastal arendada või vähemalt samas mahus jätkata on olemas. Vaja on aga tagasisidet ja tõendeid, kui tõhus see on.

Abilinnapea lootis, et noorsootöötajate praegune emotsioon ja õhin ei rauge ning et aasta lõpu poole on ka juba käegakatsutavaid tulemusi.

«Ma ei arva, et see oleks vahend või moodus, mis võluvitsana midagi muudaks, aga vähemalt saame teada, mis tänaval toimub,» rääkis ta. «Noored võivad tänavatel olla ja peavadki seal olema, oma vaba aega veetma, aga mõistlikkuse piires ja mõistliku tegevusega.»

Praegu on MoKo töötajaid seitse ja nad jagavad omavahel ära ligi kolme ametikoha jagu töötunde. Raudoja sõnul näeb miinimumplaan järgmiseks aastaks ette väikse kasvu, nii et palgarahad võimaldaksid maksta 3,5 koha eest, ideaalis aga 4,5 koha eest.

Rohkem ilmselt vaja ei olekski. «Sellest täiesti piisaks. Pigem on probleem selles, et oleks vaja rohkem inimesi väikesel koormusel töötama,» arvas ta.

Toetajaid on

Triin Raudoja sõnul vaadatakse rahastuse leidmiseks igaks juhuks ka ringi ja sügisel on just ühe suurema taotlusvõimaluse tähtaeg. Loodetavasti otsustab linn siiski toetuse kasuks.

Hea meel on aga sellest, et nii hariduse tugiteenuste keskus kui ka politsei on nõus olnud abistama täiesti tasuta.

«Huvitaval kombel on praegu nii, et inimesed tahavad väga palju meile toeks olla ja aidata ning just tasuta,» rääkis Raudoja. «Tundub, et see vahelüli oligi puudu, ja nüüd, kus see vahelüli on olemas, hakkavad kõik süsteemid täisvõimsusel tööle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles