Konverents analüüsib sõjaaegseid karikatuure

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest reedeni peetakse Eesti Kirjandusmuuseumis rahvusvahelist konverentsi «Constructing the Other through the prism of war: Contested images in Eastern Europe (1930s–1950s)», mis toob Emajõelinna kokku etnilise ja poliitilise «teise» uurimisega seotud teadlaskonna.

Kirjandusmuuseumi teatel arutletakse stereotüüpide üle, mida levitas Teise maailmasõja aegne ja järgne visuaalne meedia. Vaatluse alla tulevad eelkõige karikatuurid, aga ka fotod, filmid ja muu omal ajal šokeerivgi, peamiselt Ida-Euroopa arhiividest kogutud pildiline materjal.

Kolme päeva vältel on kavas üheksa temaatilist sessiooni ning kolm plenaarloengut. Plenaarloengutes käsitletakse «teise» visualiseerimise teooriaid (prof. Dagnoslaw Demski), võrreldakse Briti ja Ida-Euroopa karikatuuritraditsiooni (prof. Christie Davies) ja analüüsitakse Tartu linnakeskkonna kujutamist maailmasõja-aegsetel fotodel (dr. Eda Kalmre).

Samal ajal on Eesti Kirjandusmuuseumi saalis võimalik vaadata Eesti Riigiarhiivi näitust «Teise maailmasõja aegsed naljad ja karikatuurid mõlemalt poolt rindejoont», mille on koostanud Margus Lääne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles