Ülenurmel sai kortermaja päevaga katuse alla

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kell 8.18
Kell 8.18 Foto: Margus Ansu

Eile hommikul oli Ülenurmel koolimaja taga vundamendiga ehitusplats, õhtuks oli samas kohas katuse all nelja korteriga elumaja, kus köögimööbel ja -tehnikagi sees – enamasti ehitab Kodumaja sel viisil Norras.

«Hommikul algas montaaž, õhtuks on maja püsti. Naljaga pooleks võib öelda, et hakka või sees elama,» ütles Kodumaja Kinnisvaraarenduse OÜ juhataja Tõnis Tamm ennelõunal, kui esimese korruse moodulid olid juba paika tõstetud ja käis teise korruse paigalduse ettevalmistus.

Tegelikult oli eile õhtuks Tamme hinnangul valmis 95 protsenti majast, laed-põrandad värvitud, põrandakate paigas, saunas keris ja vannitoas vann sees. Tegemata viis protsenti tähendab juhtmete ühendamist, torude ühendamist ja moodulite ühenduskohtade viimistlust. Nendega on aega antud juuni alguseni, kuid vajaduse korral saaks ka kiiremini.

«Üks väike meeskond jääb nokitsema,» ütles Tamm.

Juuni lõpuni venitab töid haljastuse rajamine ning kõnniteede ja parkla ehitus.

Tamm rääkis, et sel viisil ehitamisel on mitmeid eeliseid. Töö ei sõltu kuigivõrd ilmastikust, üksnes laussadu võinuks eilse töö edasi lükata, kuid kui tööd on alustatud, on maja päeva lõpuks ikkagi vihmakindel.

Moodulite tehases koostamine tähendab paremat kvaliteeti ja suuremat efektiivsust, mis Tõnis Tamme sõnul lubab ka hinna soodsama hoida. Moodulite ehituseks kulus mõni nädal, platsil oleks samasuguse maja ehitamine võtnud mõne kuu.

«Me ei kasuta odavamaid lahendusi ja Eestis ehitades ei anna me kvaliteedis ega materjalides mitte üks gramm järele võrreldes sellega, mida Norrasse teeme. Hinnaga me seetõttu ei löö,» lisas ta.

Küll tehasetoodang, on eile kokku pandud maja siiski just Ülenurmele projekteeritud ja esimene kaheksast sealsesse arenduspiirkonda kavandatavast majast.

Põhiliselt toodab Kodumaja aga ikka Norra turule, Eestisse jääb toodangust alla viie protsendi. Viimane suurem arendus Eestis oli Jaamamõisa tänava seitse kortermaja.

Kas on mingigi võimalus, et maja õhtuks valmis ei saa? «Ei,» oli Tõnis Tamme kindel vastus. Küll on ootamatuid seisakuid ette tulnud Norras, kui mõni Eesti laevale tõstetud majamoodul on merevoogudesse kadunud. «Neid meres mõni ikka on.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles