Magistrant loob invaturismiettevõtet

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eha Kägu (vasakult), Marion Bobkov, Mart Muru ja Els Bobkov soovivad luua ettevõtte, mis lihtsustaks erivajadustega inimeste reisimist. Tartu majutuskohti uurides leidsid nad, et üks erivajadustega inimes-
tele paremini sobivaid hotelle on Dorpat.
Eha Kägu (vasakult), Marion Bobkov, Mart Muru ja Els Bobkov soovivad luua ettevõtte, mis lihtsustaks erivajadustega inimeste reisimist. Tartu majutuskohti uurides leidsid nad, et üks erivajadustega inimes- tele paremini sobivaid hotelle on Dorpat. Foto: Kristjan Teedema

Bobkovide perekond on erivajadustega inimestega kokku puutunud kaua. Nende suur soov on luua ettevõte, mis pakuks erivajadustega inimestele, nii kohalikele kui välismaalastele, mugavaid reise Baltikumis.

Els Bobkov on Tartu ülikoolis kaitsnud bakalaureusekraadi psühholoogia erialal ja õpib magistrantuuris ärijuhtimist.

Oma ema Marion Bobkovi ja ema õe, tädi Eha Käguga loob Els Bobkov ettevõtet, mis hakkab erivajadustega inimestele pakkuma turismiteenust. Naistele on appi tulnud ka perekonnatuttav Mart Muru.

«Erivajadustega inimestega tegelemine on kinni meie pere hoiakutes. Minu ja Eha isa on bussijuhina erivajadustega lapsi aastaid internaatkooli sõidutanud. Minu abikaasa Paul on Viljandi kultuurikolledžis tantsuõppejõud, kes lisaks pedagoogitööle teeb Viljandi invateatris Karlanda juba aastaid puudega inimestele tantsuteraapiat,» rääkis Marion Bobkov.

Erivajaduste all ei pea perekond silmas ainult puudega inimesi, vaid loevad selleks muu hulgas ka näiteks vanaduse.

Sotsiaaltööst tekkis mõte

Ent äratundmine, et erivajadustega inimeste turismiteenusest on Eestis puudu, tekkis perekonnal just liikumispuudega inimestega kokku puutudes.

«Üks noormees, kes oli liiklusõnnetuses kaotanud jalad, istus juba teist aastat viiendal korrusel ratastoolis. Ta oli täiesti loobunud ühiskonnaga suhtlemast. Keeldus välja tulemast. Ja ega viiendalt korruselt teda keegi alla ei saanud ka,» rääkis Marion Bobkov sellest, millega tal tuli ühes Eesti vallas sotsiaaltööd tehes kokku puutuda.

«Kohaliku omavalitsuse jaoks oli see täiesti okei: mis siis ikka, viime talle võrguga toidu üles, küll ta hakkama saab,» kirjeldas Marion Bobkov omavalitsuse suhtumist, mis pole Eestis sugugi harukordne.

Veel rääkis ta vanaemast, kellel on liitpuudega lapselaps ja kes on juba aastaid unistanud kodust välja saamisest – et saaks kevadel vähemalt uksest välja muru pealegi.

Just sellistele inimestele mõeldes ongi majandust õppiv Els Bobkov, sotsiaal- ja noorsootöö taustaga Marion Bobkov ning õpetajaks õppinud ja kolmandas sektoris sotsiaalnõustaja kogemusega Eha Kägu kokku pannud äriplaani erivajadustega inimestele mõeldud turismiettevõtte loomiseks. Meeskonnast on Mart Murul ja Eha Kägul loodusretkede korraldamise kogemused.

Plaan on lihtne: pakkuda erivajadustega Soome ja Eesti turistidele loodus-, kultuuri- ja terviseturismi pakette.

Pakettide hinnad sihtrühmadele kujundatakse eri riikide kodanike üldist maksujõudu arvesse võttes. «See tähendab, et Soome turistid maksavad osaliselt kinni Eesti klientidele pakutavad teenused. Hiljem on meil plaan muidugi laieneda Euroopasse, näiteks Saksamaale,» rääkis Els Bobkov.

Nende äriplaan võitis möödunud sügisel ka Tartu ülikooli äriplaanide ja -kontseptsioonide võistlusel «Tudengite äriideede kaleidoskoop» teise peapreemia ja eriauhinna.

Tagasilöök

Konsulteerinud veel mitmete spetsialistidega ülikoolist, esitati täiustatud plaan ka Eesti töötukassale, et ettevõtluse alustamiseks, eelkõige erivajadustega inimeste sõidutamiseks kohandatud bussi ostmiseks toetust saada.

Paraku hindas töötukassa aga plaaniga seotud riski liiga suureks ja toetust ei andnud.

Kuigi perekond ei varja pettumust otsuse üle, on nad otsustanud oma ettevõtte siiski ära registreerida ja äriga algust teha, sest erivajadustega inimestele on MTÜ kaudu reise ja laagreid korraldatud juba pea kolm aastat. See on veennud ka oma ettevõtte vajalikkuses.

«Kui seni oleme kolmandas sektoris tegutsedes oma tegemistele peale maksnud, siis nüüd oleme võtnud sihiks, et see peab meid ka ära toitma,» rääkis Els Bobkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles