Ka teine riigi teaduspreemia laureaat asutas stipendiumifondi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi teaduspreemia laureaat professor Irja Lutsar.
Riigi teaduspreemia laureaat professor Irja Lutsar. Foto: Peeter Langovits

Hiljuti 300 000-kroonise riikliku teaduspreemia saanud Tartu Ülikooli professor Irja Lutsar annetas sarnaselt kolleegile Marika Mikelsaarele samuti osa raha stipendiumifondi. Loodud fond hakkab toetama laste kliiniliste uuringutega tegelevaid arste.



Tartu Ülikooli teatel on meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professori loodud stipendiumifondi eesmärk tunnustada laste kliiniliste uuringutega tegelevaid arste, teadlasi ja üliõpilasi. Fondi statuut allkirjastati möödunud reedel toimunud Eesti Lastearstide Kongressil.

Õpirahaga tunnustab Lutsar arstiteaduskonna doktorante, arst-residente, õppejõude ja praktiseerivaid arste, kes on jooksval aastal avaldamiseks esitanud, avaldanud või ette kandnud laste kliinilisi uuringuid käsitleva silmapaistva teadustöö.

«Tahaksin stipendiumi kaudu tunnustada ja ühtlasi innustada noori kolleege tegelema teadusuuringutega ja ka avaldama oma töö tulemusi. Samuti loodan, et see fond innustab ka teisi inimesi, kellel pediaatria südames on, annetama ning hiljem on võimalik toetada ka teadusuuringuid,» ütles professor Lutsar ülikooli pressiesindaja kaudu.

Lutsar pälvis tänavu riigi teaduspreemia, millest 30 000 krooni ongi loodava stipendiumifondi algkapital. Uue fondi asutaja soovil suunatakse pool summast otse stipendiumite maksmiseks ja teine pool investeeritakse tuleviku tarvis. Tegemist on avatud fondiga, kuhu saavad annetusi teha kõik, kellele fondi eesmärk südamelähedane.

Irja Lutsar lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1978. aastal ja on aastaid töötanud lastearstina Võrus ja TÜ lastekliinikus, täitnud nii osakonna juhataja kui ka peaarsti asetäitja kohuseid.

1995. aastal kaitses ta meditsiinidoktori kraadi. 2004. aastast on Irja Lutsar Tartu Ülikooli mikrobioloogia ja viroloogia professor. Praegu juhatab ta TÜ arstiteaduskonna mikrobioloogia instituuti.

Lutsari teadustöö on seotud infektsioonhaiguste patogeneesi ja raviga langenud immuunsusega iskutel – peamiselt vastsündinutel ja HIV positiivsetel isikutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles