Võsaniiduk tõmbas kauplejaid ligi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa Iisaku valla mehed Kalev Toome (vasakult) ja Raimo Kriisa ning Jõgevamaa mees Hillar Koord tundsid maamessil huvi Jõgevamaal Tabiveres töötava Same OÜ uue kett-võsaniiduki vastu.
Ida-Virumaa Iisaku valla mehed Kalev Toome (vasakult) ja Raimo Kriisa ning Jõgevamaa mees Hillar Koord tundsid maamessil huvi Jõgevamaal Tabiveres töötava Same OÜ uue kett-võsaniiduki vastu. Foto: Margus Ansu

Vaevalt jõudis põllu-, metsa- ja teetööde tegijatele vajalikku tehnikat valmistava Same OÜ töötaja maamessile tulnud maanaisele anda põhjaliku ülevaate kultivaatorist, kui juba ootasid teda järgmise masina juures uued huvilised.

«Tuttav hakkas kett-võsaniiduki vastu huvi tundma,» rääkis Ida-Virumaalt Iisaku vallast eile maamessile tulnud Raimo Kriisa. «Huvi on, aga kõigepealt hakkame kauplema. No mis ost see on, kui kaubelda ei saa.»

Huvi tunti Jõgevamaal Tabiveres töötava Same OÜ kett-võsaniiduki M1650 vastu, mis on mõeldud talumeestele ja teehooldajatele kraavinõlvade, teeäärte ja sihtide puhastamiseks, tutvustas Same tegevjuht Tarmo Tein uut toodet.

Kuni 7,5-sentimeetrise võsa soovi korral ka jala pealt hakkpuiduks hekseldav niiduk teeb puhast tööd kõrgkarastatud kettidega, mida kasutatakse ka sadamates. «Niiduk on ise üsna raske, 800 kilo, ja seepärast on selle ette vaja suuremat, vähemalt kuuetonnist traktorit,» lisas Tein.

Käibemaksuta 8200 eurot maksvat kett-võsaniidukit M1650 hakkas Same tootma sel talvel. Skandinaaviasse on selliseid niidukeid tellitud ligi 130. Lõviosa ehk 75–80 protsenti 54 töötajaga Same toodangust lähebki Skandinaaviasse ja Lääne-Euroopasse. «Pole võimalik välja mõelda toodet, mida vaid Eestisse tehes toidaksime ära oma poolsada töötajat,» ütles Tein.

Peale uue kett-võsaniiduki on Same juba tuttavate masinate kõrval messile toonud ka võimsa uue põlvkonna lumepuhuri, mis on Eesti ettevõttele juba maha müüdud.

«Lumega talvedel ostavad kodukohas teehooldusega tegelevad talunikud lumepuhureid üsna palju,» rääkis Tein. Ta lisas, et endiselt läheb kodumaal kaubaks ka põllutehnika, millega Same 1992. aastal alustas. Sel kevadel on firma müünud kuus kümnemeetrist kultivaatorit.

«Teil siin Tartus on tõesti kõike,» märkis Raimo Kriisa. Tõsi, eilsest laupäevani peetaval maamessil on väljas 400 firmat. Õues laiuvad väljapanekud 50 000 ja sees 6700 ruutmeetril. Loomadele püstitati 900-ruutmeetrine telk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles