Sants päästab noori tööotsimise nõiaringist

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmanda koha saanud õpilasfirma Sants: esimeses reas vasakult Kaarel Kotkas, Uku Tammet ja Rainer Urmas Maine, seisavad Kätlin Tammiste ja Jörgen Jõulu.
Kolmanda koha saanud õpilasfirma Sants: esimeses reas vasakult Kaarel Kotkas, Uku Tammet ja Rainer Urmas Maine, seisavad Kätlin Tammiste ja Jörgen Jõulu. Foto: Margus Ansu

Tallinna reaalkooli õpilased on nõuks võtnud katkestada noortele tuttava nõiaringi, kus töökogemust ei õnnestu saada, sest tööandja tahab, et töötajal oleks varasem töökogemus.

Nime Sants – hiiu murdes tööots – taha on kogunenud viis asjalikku noort: Kaarel Kotkas, Jörgen Jõulu, Uku Tammet, Rainer Urmas Maine ja Kätlin Tammiste. Üheskoos on nad juba käima pannud noortele tööotsijatele mõeldud veebilehe.

Samuti nagu igasugused töökuulutusteportaalid on ka see n-ö vahenduslehekülg. Eriliseks teeb selle suunatus varasema töökogemuseta noortele või neile, kes otsivad juhutööd.

Kõik kuulutused oodatud

Suurem osa Santsu lehele tulevatest pakkumistest on sellised, mille jaoks ei ole eelteadmisi vaja. Praegu saab sealtkaudu kandideerida näiteks koristaja või marjamüüja kohale. Mõned on ka hooajalised, näiteks otsitakse Saaremaale turismihooajaks administraatorit ja kokaabi.

Kotkas ütles aga, et üha rohkem tuleb ka selliseid pakkumisi, mis nõuavad küll teadmisi ja kogemust, kuid mida saab teha näiteks kooli või teise töö kõrvalt, hooajaliselt või poole kohaga.

«Ja kui lähete reisile ja otsite nädalaks ajaks koerahoidjat, siis selle kuulutuse saab ka meil üles panna,» tõi Tammet välja. «See on tegelikult sündinud lugu,» täpsustas ta.

Ei kao kuhugi

Kuulutuste panemine ja töökohtadele kandideerimine on Santsu kaudu tasuta, nemad korjavad oma sissetuleku peamiselt reklaamirahast.

Jõulu rääkis, et väga suuri väljaminekuid firmal tegelikult ei olegi: maksta tuleb veebilehe eest, printida visiitkaarte jms. Tohutu on aga ajakulu.

Sants on üks neist, mis ei kavatse õpilasfirma aja lõppedes kuhugi kaduda, ja see plaanitakse registreerida osaühinguks.

Seega tasub tööotsijatel oma veebilehitseja järjehoidjasse igasuguste CV-keskuste ja online’de kõrvale märkida ka www.sants.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles