Parim firma pakub suhtlemisabi lastele

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lapsi juba varakult õpetada teistega suhtlema ja koostööd tegema.
lapsi juba varakult õpetada teistega suhtlema ja koostööd tegema. Foto: Margus Ansu

Suhtlemiskoolitusi korraldatakse täiskasvanutele, kellel tavaliselt on sellised probleemid olnud juba aastaid. Aga miks ei tehta neid väikestele lastele, kes saaksid teistega suhtlema õppides tulevikus vigu vältida?

Niimoodi mõtles Tallinna Õismäe vene lütseumi õpilane Dajana Grasman, kelle kuueaastasel väikevennal olid tekkinud probleemid, ning ta otsustas midagi ette võtta.

See «midagi» on õpilasfirma DK Koolitus, mis on spetsialiseerunud just algklassiõpilaste juhendamisele. Viie tunnipikkuse koolitusega loodetakse tõsta laste enesekindlust, õpetada neid teistega arvestama ning aidata häbelikkusest üle.

Mingisugust erikoolitust noored selleks saanud ei ole, kuid seni pole sellest ka probleeme tekkinud.

Meeldib kõigile

Kursused on pealtnäha nagu tavalised koolitunnid, kuid tekstülesannete ja käänete asemel räägitakse aususest, austusest, viisakusest, lahkusest ja sõprusest. Dina Tanaga ütles, et nagu koolis ikka, räägivad kõigepealt tunni korraldajad.

Siis tuleb aga tähtsam osa: õpilased jagatakse rühmadesse ning neile antakse mingi ülesanne, mida nad peavad omavahel arutama ja jõudma selles selgusele. Ja lõpuks räägitakse kõigile teistele, mis oma rühmas välja mõeldi.

«Kui me alustasime, ei teadnud me üldse, kas lapsed on sellest huvitatud või kas vanemad peavad seda vajalikuks,» rääkis Grasman. See mure on igatahes ümber lükatud, praeguseks on kursustelt läbi käinud üle 70 õpilase, nii eesti kui vene keeles kõnelevaid lapsi. Ja koolimaja peal vastu tulevad mudilased toovad «õpetajatele» kommi ning tükivad kallistama.

Tahavad laieneda

Praegu tegutseb firma veel vaid Tallinnas ja kursusi tehakse oma koolis, kuid on kindel plaan töötada ka edaspidi, teha koostööd psühholoogide ja asjatundjatega ning laieneda.

Koolituste jaoks hakatakse palkama ka teisi, soovitatavalt bakalaureusetudengeid, kes mõjuvad lastele küll täiskasvanutena, kuid ei ole veel heidutavalt vanad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles