Lapsendajate lood jõudsid kaante vahele

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: Panther Media/Scanpix

On peresid, kes oma lapsendamisest üldse rääkida ei taha. Teised jagavad aga hea meelega ning 13 sellise pere lood on nüüd saanud südamlikuks raamatuks.

Kolmapäeval esitleti Tartu maavalitsuse neljanda korruse saalis raamatut «Elamiseks mõeldud elu. Lood peredest, kes kasvatavad teistest vanematest sündinud lapsi». Kohapeal rääkisid raamatust ja lapsendamisest üldiselt lood kokku kogunud Helen Michaels, MTÜ Oma Pere tegevjuht Sigrid Petoffer ja ka üks lapsendaja, kes ise on selle kõik läbi teinud.

Autor Helen Michaelsi jaoks sai kõik alguse 2011. aastal, kui ta läks lapsendamise ja lapsendajatega seotud mittetulundusühingusse Oma Pere vabatahtlikuks. Toona sündis lühikeste lugudega fotonäitus, mis rändas üheksa kuud mööda Eestit ja mida sai näha ka Tartu maavalitsuse seintel.

Fotonäitust käis vaatamas üle 10 000 inimese.

Raamatusse jõudnud jutud on välja kasvanud näituse lühikestest pildikirjeldustest, aga on palju pikemad ja põhjalikumad. Perede lugude ja isiklike kogemuste kaudu saab palju täpsemalt teada, mida tänapäeva Eestis tähendab lapsendamine ja teistest vanematest sündinud laste kasvatamine.

Lugudele on kirjutanud järelsõnad perede koolitaja Viiu Orgmets ning psühholoog, superviisor ja perede nõustaja Maie Salum.

Raamatu müügist saadav tulu läheb lapsendatud, eestkostel ja perekonnas hooldusel olevate laste tugirühmade ja psühholoogilise nõustamise korraldamiseks.

Raamat
«Elamiseks mõeldud elu».

Autor Helen Michaels,
kirjastanud MTÜ Oma Pere,
2014, 224 lk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles