Miks annab Tartu linn rendile põllumaad?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miks annab Tartu linn Tartu Agrole rendile põllumaad, küsides selle eest 139 eurot aastas?

Vastab Tartu abilinnapea Jarno Laur:

Tegu on Tartu linna jaoks tänavakoridori maadega, mis on reserveeritud tulevase laiema tee tarbeks.  Need maad piirnevad maadega, kus Tartu Agro harib põldu ja on tegelikult harinud ka Tartu linnale kuuluvaid siilukesi, mida on kokku umbes 1,3 hektarit. Mingit muud maakorralduslikult otstarbekat lahendust seal pole.

Harimisega kaasneb umbrohutõrje ja ettevõtja on huvitatud, et umbrohtu poleks. Meie oleme huvitatud, et maad oleksid korras. Renti on võetud 100 eurot hektari kohta, see on natuke kõrgem keskmisest, mis põllumaade puhul on 60–80 eurot.

Ettevõtja oli sellega nõus. Otsustuskorras läheb dokument seepärast, et maakorralduslik huvi selliste ribade vastu ei saa olla suur.

Mille alusel maakasutus seni käis?

Enne oli see spontaanne, traditsiooni järgi, sest ettevõtjal oli kasulikum teha seda kui kannatada umbrohtu. Küsimus, miks me polnud võimelised varem vormistama – ma ei tea. Tuleb tõdeda, et selle rendilepingu sõlmimisel on initsiaatoriks tegelikult Tartu Agro, sest siis on temal selged oma maabilansid, mida ta deklareerib PRIA-le ja mille alusel küsib toetusi.

Kui palju on Tartus üldse põllumaid?

Tegelikult ei ole palju sellist, mida saaks põllumajanduslikul otstarbel kasutada ehk maatulundusmaad. Meil on Hiina­linnas Rõõmu tee taga elanikele antud proovilappe. Ega ma siin praegu rohkem ei teagi.

Hiljem edastas Laur kirja teel täienduse: maatulundusmaad ehk põllumaad on Tartu linnas 42,7 hektarit, see on 1,1 protsenti linna üldpindalast, mis on 3896,9 hektarit.

Kuna linna üldplaneering ei näe ette maakasutust põllumaana ega maa sihtotstarbena maatulundusmaad, siis tulevikus võetakse need maad kasutusele linna arenguks vajalike sihtotstarvetena, näiteks elamu- ja tootmismaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles