Kaitsjad nõuavad kohtusaali Tartu kesklinnas tapetu ema

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Tartu kohtumajas protsess, kus süüpingis istuvad Ats Pärnaste (38) ja Alo Paluoja (37). Lisaks konfliktidele erinevates Emajõelinna meelelahutusasutustes paneb prokuratuur neile süüks 30-aastase mehe tapmist otse tänaval.

Protsessi erakordsusest sai aimu juba kohtumaja uksel, kus kaks turvameest otsisid nii kannatanud, ajakirjanikud kui teisedki huvilised põhjalikult läbi. Alles siis pääses edasi kohtusaali. Kõigile üllatuseks ei saabunud kohtusaali kahte süüdistatavat esindama aga mitte enam kaks kaitsjat nagu eelistungitel, vaid Ann Saare ja Priit Palmiste kõrval võtsid istet veel kaks advokaati: Sirje Must ja Aivar Pilv.

Viimane haaras tippadvokaadile kohaselt kohe härjal sarvist ning palus, et kohus nõuaks tapetu lahkamisaruande juurde Eesti Kohtumeditsiini Instituudilt välja ka lahkamisjuhendi. Advokaadile polnud instituut juhendit väljastanud, kuid Pilv avaldas soovi sellega tingimata tutvuda. Kohtukoosseis, mida juhtis kohtunik Peet Teidearu, oli küll veidi hämmingus, kuid nõustus selle sooviga.

Veelgi rohkem pani kohtunikke hämmelduma advokaat Sirje Musta soov kutsuda kohtusaali ülekuulamisele ka tapetud mehe ema, ehkki viimane edastas prokuröri kaudu kohtule oma konkreetse soovi istungil mitte osaleda, sest ei soovi oma poja mõrvareid silmast silma näha. «Mul on talle välja mõeldud palju küsimusi,» teatas Sirje Must, jätmata täpsustamata, kuidas saab leinava ema kohtusaali kutsumine kuidagi kohtuprotsessi edasi aidata. Ülejäänud kaitsjad nõustusid innukalt Musta sooviga. Kohus leidis, et tapetu ema saali kutsumise osas tehakse otsus hiljem.

Istungi alguses andis riiklik süüdistaja Aro Siinmaa lühikese ülevaate Pärnaste ja Paluoja mullu 24. - 25. mail koos veedetud ööst Tartu kesklinnas, mille käigus külastati erinevaid meelelahutusasutusi. Prokuröri kinnitusel lõppesid eranditult kõik ööklubide ja baaride külastused konfliktiga kas siis turvatöötajate või teiste külastajatega.

Öö päädis toona 30-aastase Silveri tapmisega 25. mai hommikul kella 7 paiku Küüni ja Poe tänava ristmikul. Turvakaamera salvestusellt, mida prokurör kavatseb lähipäevil kohtusaalis ka näidata, on näha kuidas Pärnaste ja Paluoja peksavad oma ohvrit ning lohistavad tema elutu keha lähedal asuvale pargipingile. Veidi hiljem kohale jõudnud operatiivteenistused tuvastasid mehe surma. Samal päeval peeti Pärnaste ja Paluoja ka kuriteos kahtlustatavatena kinni ning võeti kaks päeva hiljem vahi alla. Eeluurimisvanglas viibivad nad tänini.

Süüdistus kätkeb lisaks tapmisele ka vägivalda avalikku korda kaitsvate isikute suhtes ning ühele süüdistatavale on veel esitatud süüdistus avaliku korra raskes rikkumises.

Täna alanud kriminaalasjas on kohtuistungid planeeritud 20. maini ning kohtuvaidlus on praeguse ajakava järgi plaanis 26. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles