Supilinlased peavad väsimatult festivali

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba kolmeteistkümnendat aastat peetakse Supilinnas linnaosapäevi, millest on saanud pea kogu Tartu kevadpidu. Jõu raugemist ei paista kusagilt, tänavu kestab festival terve nädala.

Sel aastal peakorraldaja kingi prooviv Siiri Liiva, kes ise on supilinlane olnud vaid napi aasta, arvas, et nädalane festival külastajaid ära ei väsita. Suuremad tegemised algavad alles reedel, neljapäevani on igal õhtul üks üritus.

Laupäevane platsifestival esinejate, tegemiste ja töötubadega meelitab huvilisi kogu Tartust, aga mõned tegemised on rohkem kohalikele endile. Näiteks neljapäeval on juba traditsioonilised koristustalgud, täna õhtul kogunetakse aga Uude Teatrisse, kus kõik saavad rääkida oma Supilinna lugusid.

«Vahet ei ole, kui kaua sa oled Supilinnas elanud, igaühel meist on oma lugusid jagada ja rääkida, oled sa siis noor või vana,» arvas Liiva.

Traditsioonid püsivad

Kolmapäeval võetakse teemaks tõsisem mure: kui supilinlane tahab mööda jõeäärt Karlovasse jalutada, ei saa ta seda teha, sest vahepeal on omavoliliselt eramaaks kuulutatud maatükid.

Liiva ütles, et mõned linnaametnikud ja abilinnapea Val­vo Semilarski on lubanud tulla väikesele jalutuskäigule, kus need kohad ette näidatakse.

Laupäev tuleb tavapäraselt pidune, terve päeva esinevad kiigeplatsil ansamblid, korraldatakse töötubasid, lõbustatakse lapsi ja vahetatakse taimi.

Pühapäeval tuleb taas ka avatud hoovide päev, kus supilinlased lubavad naabrid ja teised huvilised oma kodudesse, korraldavad näitusi, peavad kohvikuid või annavad kontserte.

Igal aastal on Supilinna päevadel uus korraldaja, kellele Supilinna selts annab üsna vabad käed.

Liiva ütles, et sel aastal on festival tõesti pisut tema nägu ning tema lisatud oli ka eilne liikumisaastale pühendatud liikumispäev, kus täiskasvanud kutsuti hommikul võimlema, öösel orienteeruma ja lapsed päeval Supilinna avastama.

Festival kestab edasi

Üksi muidugi ei saa sellise suure ürituse korraldamisega keegi hakkama, igal aastal on festivali taga hulk inimesi.

«Ma võtan mütsi maha seltsi inimeste ja eelmiste aastate korraldajate ees,» rääkis Liiva. «Neil on selline missioonitunne sellesse üritusesse panustada, nad panevad igale poole õla alla, ja ma arvan, et ilma nendeta ei oleks seda sündmust.»

«Siin on olnud paremaid ja halvemaid päevi, me oleme püüdnud asju ikka joone peal hoida,» rääkis Supilinna seltsi esimees Mart Hiob. «Eks see meeskond on selline, kes toetavad üksteist.»

Läbi aastate on katsumusi toonud nii ilm, korraldus- kui rahastusküsimused, sellel aastal ollakse seni veel äraootaval seisukohal. Vähemalt ilm tundub tänavu üritust toetavat, muust tehakse kokkuvõtted pärast festivali lõppu.

Hiobi sõnul on üritus aastate jooksul üsna kindlasse rütmi loksunud ja kas seda peaks muutma, ei oska öelda. «Kunagi ei oska öelda, millal üks asi ennast ammendab,» arutles ta. «Aga ainult muutmise pärast midagi muutma ei hakka.»

XIII Supilinna päevad

Täna kl 18 Supilinnaga seotud meenutuste õhtu Tartu Uues Teatris.

Homme kl 18 jalutuskäik Supilinnast Karlovasse koos linnajuhtidega, et juhtida tähelepanu omavolile ja läbimatutele jõeäärsetele aladele, algus Supilinna kiigeplatsil.

Neljapäeval kl 18 koristustalgud, kogunemine Supilinna kiigeplatsil.

Reedel

• Kl 10–19 tänavakunstnik Kairo maalib Kloostri 14 maja.

• Kl 12 Supilinna selts ja Põltsamaa Felix pakuvad Raekoja platsil tasuta suppi.

• Kl 19 ekskursioon Ken Kallingu juhtimisel, algus Supilinna kiigeplatsil.

Laupäeval

• Kl 12–23 kontserdid laval.

• Kl 23 jätkupidu Genialistide klubis.

• Kl 12–18 täika ja rohevahetus.

• Kl 12–18 töötoad: linnaaiandus, taaskasutus, loodusteadmised, turvaline liiklemine, trükikunsti saladused ja kunstitelk.

• Kl 12–14 keraamikatöötuba, vajalik registreerimine tel 5552 8747.

• Kl 13–14 lastele Supilinna ehitamise töötuba.

• Kl 14–16 võistlusmängud.

• Kl 16–17 näomaalingud.

• Kl 6.30–8 looduslodja linnulauluretk.

• Kl 12–17 lodja tunnisõidud.

• Kl 12–18 rändava lodjakoja käsitöötoad.

• Kl 10–19 tänavakunstnik Kairo maalib Kloostri 14 maja.

Pühapäeval

• Avatud hoovide päev, täpne kava kodulehel.

• Kl 10–19 tänavakunstnik Kairo maalib Kloostri 14 maja ja avatud on tema tööde näitus.

• Kõik peale Lodjakoja programmi ja keraamikatöötoa on tasuta. Täpsem kava www.supilinn.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles