Poisikesed käivad Raadi vanas katlamajas prahti süütamas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad käisid Puiestee 114f endises katlamajas süüdatud prahti ja rehve kustutamas reedel, pühapäeval ja esmaspäeval.
Päästjad käisid Puiestee 114f endises katlamajas süüdatud prahti ja rehve kustutamas reedel, pühapäeval ja esmaspäeval. Foto: Margus Ansu

Raadil asuvad Vene sõjaväe tondilossid tõmbavad ligi reostajaid ja neidki, kes panevad sinna tassitud rämpsule tule otsa. Päästjate tööpõld kaob sealt piirkonnast väga aeglaselt.

Puiestee tänaval asuv üks kahest endisest katlamajast on päästjatele viimastel päevadel neli korda tööd andnud. Reede ja pühapäeva pärastlõunal said päästjad väljakutse põleva prahi ja rehvide pärast. Esmaspäeval kella 18 paiku sõitsid päästjad jälle sinna, hoones põles praht. Sama lugu ka teisipäeva õhtul kell 18.36.

«Ühel korral nähti sellest hoonest poisikesi välja jooksmas,» ütles Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo. «Inimesed on katlamajja rämpsu tassinud, see pannakse põlema. Õnneks on põlenguid alati kiiresti märgatud ja abi kutsutud.»

Kaks suurt tondilossi

Puiestee 114 garaažide taga on kaks endist suurt katlamaja, mõlemal ukse- ja aknaaugud kinni panemata. Garaažide tagant vaadates vasakpoolne katlamaja kuulub Tartu linnale ja ootab lammutamist. «See hoone võetakse maha pärast kütteperioodi lõppu, sest sealt läheb läbi küttetorustik,» rääkis Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna majandamisteenistuse vanemspetsialist Marje Kibal.

Linna katlamajast sadakond meetrit paremale jääv Puiestee 114f endine katlamaja on eravalduses: väikeomanik on Pärna Maja OÜ ja suuromanik Clifton Electronic OÜ. «Olen seal küllalt käinud ja rämpsu ära vedanud, aga see on lõputu töö,» ütles Clifton Electronicu juhatuse liige Andres Redi.

Ukse- ja aknaaukude sulgemises ei näe ta lahendust. «Olen tahtnud kogu ala kinni panna, aga linn on palunud, et ma seda ei teeks,» rääkis Redi. «Sealt kõrvalt käivad inimesed, sellepärast ei taha linn ala sulgemist.»

Puiestee 114f kõrval on tõesti inimeste käigurada ja suurde kulusse sisse sõidetud teegi. Tee ja raja kõrval on kaks lahtist kanalisatsioonikaevu, veidi kaugemal paistab veel paar lahtist kaevu.

«Olen kaeve korduvalt kinni pannud, aga katted ei püsi peal,» kinnitas Andres Redi. «Olen pakkunud, et kui linnal on huvi, kuna seal käivad inimesed, siis piiraku see ala aiaga ära. See poleks suur ja kallis töö.»

Üks kaob, aga teine?

Marje Kibali sõnul käivad linnale kuuluva Puiestee 114a maja elanikud kõnealuse katlamaja kõrvalt tõesti kõige otsemat teed pidi linna.

«Laseme tee ääres olevad kaevud kinni panna,» lubas ta. «Kaugemale eravaldusse me ei trügi.» Puiestee 114 tagant ja katlamajade ümbrusest koristavad sinna veetud rämpsu ära linna heakorratalgutel kaasa löövad vabatahtlikud.

Linnale kuuluv katlamaja-tondiloss kaob sealt mõne kuu pärast, kuid mis saab selle naabruses olevast hoonest? «Plaanin ära lammutada, kui selleks on võimalus,» vastas Andres Redi, kuid ei täpsustanud, millal võimalus tekib. «Mingi aeg olid huvilised, kes tahtsid seda katusealust pinda ära kasutada, kuid nad kaotasid huvi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles